Naturskyddsföreningen kämpar för skyddsvärd skog

Sverige har i avtal förbundet sig att spara 17 procent av skyddsvärd skog. "Sverige har enbart sparat fyra procent, det är en katastrof", säger Niklas Johansson vid Naturskyddsföreningen i Piteå.

PÅ GÅNG. Niklas Johansson, Roland Nilsson och Nickolina Burvall vill bana väg för att vi ska vårda naturen och skapa en bättre miljö.

PÅ GÅNG. Niklas Johansson, Roland Nilsson och Nickolina Burvall vill bana väg för att vi ska vårda naturen och skapa en bättre miljö.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2017-04-06 18:00

– Vi har ett ansvar för vad vi lämnar över till kommande generationer, säger Niklas Johansson, tidigare ordförande, nu styrelseledamot i Svenska Naturskyddsföreningens (SNF) i Piteå.

Han pekar på att i enlighet med ett FN-avtal har Sverige förbundit sig att spara 17 procent av landets skyddsvärda skog.

– Dessutom har Sverige satt ett eget nationellt mål om att spara 20 procent. Men facit är att de enbart sparats fyra procent. Samtidigt har regeringen tagit beslut om att inte inventera skyddsvärda skogar. Det är en katastrof, säger Niklas Johansson.

Han, tillsammans med styrelseledamöterna Nickolina Burvall och Roland Nilsson håller regeringen ansvarig för att det ser ut som det gör.

– Och Skogstyrelsen, kommunerna och skogsägarna kringgår hela tiden regeln kring hur mycket som ska sparas, säger Nickolina Burvall.

De pekar på att nyligen sålde Piteå församling skog nära Piteå till ett sågverksföretag som ska inleda avverkning.

– Det känner inte Piteborna till, säger Niklas Johansson.

För att värna skogen har SNF en länstäckande skogsgrupp och i sommar genomförs en kurs för att vässa kunskapen.

SNF skulle gärna vilja ha bondeorganisationen LRF som samarbetspartner.

– De är duktiga. Men tyvärr har de valt en annan väg. De tycker inte att det är bra att skydda skogen, säger styrelseledamoten.

Lokal naturskyddsförening har funnits i Piteå sedan 1940-talet, men efter en slumrande period såg Niklas Johansson till att den väcktes till liv 2008. Piteåkretsen har 550 medlemmar och är en av 13 kretsar i Norrbotten. Den senaste tillkom i Älvsbyn förra året.

– Antalet medlemmar har ökat med drygt 100 sedan 2014. Jag tror det beror på klimatfrågan, den skogsskövling som sker och problemet med miljögifter, säger Niklas Johansson.

SNF:s verksamhet vilar på flera ben:

– Vi vill främja känslan för naturen, att vi lär oss att anpassa oss efter naturens förutsättningar och vi vill kunna påverka bland annat beslutsfattare för att värna om miljön, säger Johansson.

Verksamheten återspeglas i många aktiviteter. Bland dem finns Naturnatten med sång och spel och grillning vid Karlberg och SNF arrangerar klädbytardag i början av maj.

– Nu funderar vi också på att arrangera en leksaksbytardag till hösten, äger Nickolina Burvall.

SNF:s styrelseledamöter tycker att Piteås politiker är ganska miljömedvetna, men det finns brister.

– Vi skickade ut en miljöenkät till alla valbara kommunfullmäktigeledamöter, men många kunde inte svara. Och ett av kommunalråden såg till att det partiets ledamöter svarade exakt samma sak, säger Johansson.

– Piteå är på god väg vad gäller miljön, men man kan göra mer, säger Nickolina Burvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!