Nattvandrar varje helg efter mordet

Sedan knivmordet i centrala Piteå har nattvandrare funnits på stan varje fredag- och lördagsnatt. Den ideella föreningen, som vill öka tryggheten och förhindra våldsbrott, börjar ta form och beviljas ett uppstartsbidrag av Piteå kommun.

Efter knivmordet den andra november i centrala Piteå, är nattvandrare ute på helgerna. (Arkivbild)

Efter knivmordet den andra november i centrala Piteå, är nattvandrare ute på helgerna. (Arkivbild)

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2014-12-04 16:59

När kommunstyrelsens arbetsutskott har sitt möte på måndag är förslaget att bevilja Pite Nattvandrare ett uppstartsbidrag på 5 000 kronor. Den nystartade ideella föreningen har funnits på plats på stan varje fredag- och lördagsnatt sedan knivmordet som skedde efter Sundsgatan den andra november.

Brotten väckte starka känslor hos Piteborna. Den "Intressegrupp för Pite Nattvandrare" som först bildades på facebook hade 300 medlemmar. Det ledde sedan till att facebookgruppen "Pite Nattvandrare" bildades som i dagsläget har 180 medlemmar, här läggs scheman och annan information ut löpande.

– På fredag kväll (läs i kväll) är vi en större grupp som ska vandra, på lördag en något mindre, säger Andreas Lindgren, en av dem som administrerar sidan.

Han upplever att mönstret också sett ut så från start –på  fredagar är det lättare att få tag i folk som vill ställa upp – på lördagar något svårare.

Minst 20 år

– Vi har ett krav och det är att man ska vara minst 20 år för att få nattvandra, sedan ska vi vara minst fyra personer av säkerhetsskäl. Vi har också en muntlig tystnadsplikt, det som händer på stan stannar inom gruppen, säger Andreas Lindgren.

De utgår från Connextions lokal på Storgatan klockan 22.30 och vandrar till cirka 03.00-03.30. Den främsta uppgiften är att vara synliga, observera och hjälpa till vid behov. Lyssna och prata med ungdomarna.

– Hittills har det varit väldigt lugn, folk kommer mest fram för att prata. Kanske slänga lite käft eller ger oss ryggdunkar och tackar, säger Andreas Lindgren.

Varje grupp är utrustad med en ryggsäck med bland annat mobiltelefon och första hjälpen låda – sådant som införskaffats med hjälp av sponsorer. Likaså även mössor, handskar och västar. Lindren konstaterar att det också kommer behövs någon form av gruppförsäkring, samt även mat/fika till "vandrarna".

– Nu laddar vi batterierna för Lucia, då kommer vi också att starta tidigare, säger Lindgren som efterlyser fler Pitebor som vill vara med och göra en insats.

– Det är inget krav att man måste vara med just de här tiderna. Det är bara att komma och gå!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om