Beslutet om att öppna ett natthärbärge i Blomska gården offentliggjordes bara en timme efter att PT publicerat André Bengtssons kritiska insändare på webben.
Socialdemokraten som länge kämpat för att hemlösa ska ha någonstans att sova är glad att det äntligen händer något – även om han sågar upplägget som nu presenteras.
– Att ha ett natthärbärge utan personal och låta någon form av förening sköta in- och utslussning på kvällar och morgnar kommer inte fungera. Om det här ska vara medmänskligt och humant så måste det finnas människor här, det går inte att bara låta ett vaktbolag patrullera då och då, säger André Bengtsson, ersättare i kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden.
Värmen i Blomska gården slogs på i onsdags och i torsdags var personal från fastighetskontoret där för att slå på vattnet. PT blir insläppta i den gamla timmerbyggnaden tillsammans med André Bengtsson samt Benny Söderberg som varit anställd av församlingen för att jobba på härbärget de senaste två åren – senast i Strömgården.
– Utan personal tycker jag inte det är någon bra idé. Brandrisken är överhängande och om du inte har personal vad hindrar då att de tar in andra på natten? Ska du blanda kvinnor, män, missbrukare, romer? Det måste finnas någon form av kontroll. Annars fungerar det inte, säger Benny Söderberg.
Vilken förening tror du skulle vilja ta på sig driften av det här?
– Jag vet ingen förening som skulle vilja ta på sig det. Ingen seriös förening. Det behövs personal, men vem vill jobba varje natt från 8 på kvällen till 8 på morgonen för ingenting. Det är omöjligt, säger Benny Söderberg.
Han är själv politisk aktiv, men i Vänsterpartiet, där han också försökt lyfta frågan.
– Som Vänsterpartist står jag bakom ett humant härbärge.
André Bengtsson har själv varit hemlös missbrukare och han vet hur det är att sova i trapphus och parkeringsgarage.
– Jag vet hur hemskt det är att gå där ute och inte veta var man ska sova. Jag vet också hur det blir när man samlar människor med olika svårigheter på en och samma plats utan tillsyn.
Det skiner igenom att Andre Bengtsson är besviken på politikerna och sitt eget parti.
– Politiken lade ner barackerna med motiveringen att människor for så illa där, i synnerhet unga tjejer som blev utnyttjade. Sedan tänker man inte längre än så här nu, säger André Bengtsson och fortsätter:
– Jag tycker att mitt eget parti kan göra mycket mer än vi gör. Jag är socialdemokrat och socialdemokrater mäter inte människovärde i pengar. Och just nu är det det vi gör. I en kommun som styrs av vänsterpolitik så är det en förbannad skam att vi inte har kommit längre.
Den förening eller organisation som eventuellt tar på sig uppdraget får kanske räkna med 150 000 kronor i bidrag berättar André Bengtsson.
– Utslaget på fyra månader är det 1 250 kronor per dygn eller 125 spänn per person. Det är vad utsatta människor i Piteå kommun är värda att satsa på. Det är helt sjukt. Vi har som mål att bli en kommun för mänskliga rättigheter 2021. Då kanske vi ska leverera också. Jag trodde inte att den politik som vi är en del av hade några maxkostnader på vad ett människoliv är värt.
Vad har du för förhoppningar?
– Till hela den politiska församlingen så vill jag uppmana att ta den ekonomiska smällen för nattpersonal den här vintern och redan i början av nästa år arbeta på en ny lösning som är mer hållbar och trygg där vi faktiskt sätter människovärdet i första hand. Det kanske kostar en miljon, men låt det kosta det. Vi har en skyldighet som kommun att ta hand om våra människor.