Utbildningen "Sköt dig själv" är framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och genomförs av Svenska Lottakåren. Den sker för det mesta digitalt, men under vecka 39 håller lottakåren i Pite älvdal även två fysiska träffar för att prata om vad man kan göra för att skydda sig själv och sin familj.
– Jag är projektledare och håller i utbildningen. På onsdagkväll föreläser jag i Arvidsjaur, Folkets hus och på lördag åker jag till Luleå, säger kårchefen Therese Öström och fortsätter:
– Jag kommer att prata om hemberedskap och så har vi lagt till det här med självhushållning för att få en bättre helhetsbild att vara mer hållbar. Det ligger i tiden och det handlar om att bekräfta och öppna upp ögonen på folk.
Hon menar att de som bor ute på landsbygden ofta har en del saker hemmavid och att det inte handlar så mycket om att fysiskt trycka ner allting i en låda utan att i stället gruppera, ha ordning och vara medveten om var man har sina saker.
– Man kanske vet att man har dem på den övre hyllan i förrådet och någon annan stans där man lätt kommer åt att hämta. Man måste tänka till så att man verkligen kommer åt när man behöver, säger Öström.
Det är inte bra att låsa in nödsaker i ett förråd som man kanske måste ta hissen till – för att sedan ta sig in genom förrådsdörren med en elektronisk blipp konstaterar hon.
– Om det blir ett längre strömavbrott kommer man inte åt det man sparat. Bor man exempelvis i en liten hyresrätt är det bättre att sprida ut grejerna i lägenheten än att trycka in dem i ett förråd, som man sedan inte kommer in i.
Vad möts du av när du är ute och föreläser?
–Folk är rädda för att göra fel. De tycker att de är dåliga för att grannar förberett sig mer än dem. Det är viktigt att tänka på att alla är på olika plan. För en person kan det handla om att säkra hundens mat medan en annan behöver köpa en brandfilt att ha i bilen. Det viktiga är att hjälpa till och medvetandegöra vilket som nästa steg. Många visar tacksamhet.
Therese Öström märker av att unga har ett ökat intresse för civilförsvaret speciellt efter pandemin och kriget i Ukraina.
– I år har vi fått åtta nya lottor. Målet är att vi ska försöka nå fler personer mellan 18– 34 år som vill hjälpa till i vår frivilligverksamhet, säger hon.