Nationalromantiken räddade kapellet

Gråträsk kapell var en av två kyrkor i Norrbotten som räddades under det tidiga 1900-talets nationella kampanj för att bevara en rad ödekyrkor. Kapellets förlaga byggdes redan under 1600-talet men stod som ruin i närmare 200 år innan det nuvarande kapellet invigdes 1934.

Piteå2008-03-06 00:00
GRÅTRÄSK (PT) H

I länsstyrelsens inventering av kyrkliga kulturminnen berättas en rad intressanta fakta om det lilla kapellet på Prästbacken i Gråträsk. Kapellplatsen har starka kopplingar till 1600-talets Nasaledsepok då silverfyndigheter från Nasafjäll transporterades under stora vedermödor från fjället till kusten. Gråträsk var då omlastningsplats för malmtransporterna.

Det ursprungliga kapellet beskrevs som en ruin redan på 1740-talet och ruinen stod kvar ända tills det nuvarande kapellet byggdes. Att det överhuvudtaget blev ett nytt kapell i Gråträsk har att göra med den nationalromantiska rörelse som startade redan i slutet av 1800-talet och som riktade sitt intresse mot landets ödekyrkor. Den landsomfattande kampanjen för att rädda dem nådde ändå upp till Jokkmokks gamla kyrka och kapellruinen i Gråträsk.

Det nya kapellet, som invigdes 1934, är en självständig tolkning av den gamla ruinen. Den speciella takformen, både in- och utvändigt, och fönstersättningen är ett resultat av arkitekten Sven Brandels egna tolkningar eftersom ruinen inte gav några svar på hur dessa ursprungligen sett ut.

I inventeringen konstateras att kapellet med sina tjärbrända timmerväggar och små fönster under branta spåntäckta sadeltak har en stark nationalromantisk prägel. Även omgivningen bidrar till kapellets särprägel, eller som det uttrycks i den kulturhistoriska bedömningen: "Kyrkomiljöns enkla, lantliga prägel där nästan bara staketet skiljer den från de omgivande odlingsmarkerna är viktig för kapellets karaktär".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om