Nässprej som förebygger

Kan en nässprej förebygga förkylningar hos barn under fyra år? Det ska en studie i Piteå ta reda på. - Det är en helt ny typ av sprej som förhoppningsvis kan hålla bakterier borta från barn som ofta är sjuka, säger Anders Niklasson, överläkare vid Piteå älvdals sjukhus.

Barn som är med i studien får genomgå en undersökning av öron, näsa och svalg. Vid Piteå älvdals sjukhus är det sköterskan Nina Holmgren och överläkare Anders Niklasson som håller i studien av den nya sprejn.

Barn som är med i studien får genomgå en undersökning av öron, näsa och svalg. Vid Piteå älvdals sjukhus är det sköterskan Nina Holmgren och överläkare Anders Niklasson som håller i studien av den nya sprejn.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2012-10-04 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Mellan 20 och 40 barn kommer att delta i studien vid öron-näsa-halskliniken. Kliniken har tagit kontakt med förskolor nära sjukhuset och barnen har fått med sig information hem till föräldrarna.

- Hittills har vi fått in några anmälningar, vi hoppas på fler, säger Anders.

Många förkylda barn
Bakgrunden är den att barn under fyra år har en hög frekvens av förkylningar och öroninflammationer. Det i sin tur leder till en hel del antibiotikaförskrivning och sjukfrånvaro för både föräldrar och barn.

- Blir försöket lyckat är tanken att erbjuda barn som ofta drabbas den här nya sprejen, säger Niklasson.

Ny typ av sprej
Det handlar om en helt ny typ av sprej som än inte finns på marknaden. Ett ämne i sprejen stimulerar bildandet av väteperoxid som har visat sig ha en skyddande effekt mot sjukdomsframkallande bakterier och virus. Bakteriefloran i svalget har en förmåga att producera väteperoxid.

- Enzymet heter glukosoxidas. Det finns även i vanligt honung. En studie hos vuxna har pågått i flera år och den visade sig ha mycket goda resultat. Det är helt ofarligt och räknas inte som läkemedel utan är en medicinsk produkt likvärdig koksaltlösning, säger Anders Niklasson.

Skyddande effekt
Laboratoriestudier har visat att det vanligaste förkylningsviruset är känsligt för väteperoxid och det talar för att ett nässprej med glukosoxidas också kan ha en skyddande effekt mot förkylningar.

Även koksaltlösning kan minska antalet dagar med förkylningssymtom.

- En grupp värnpliktiga i Boden fick prova och de som använde koksalt dagligen hade färre luftvägsinfektioner, säger Anders.

Barnen i testgruppen kommer att delas in i två grupper. Halva gruppen får nässprej med glukosoxidas och andra halvan endast saltlösning. Varken föräldrar, barn eller läkare vet vem som fått vad.

- Men båda grupperna kommer att ha god nytta av försöket, säger Niklasson.

Tipset till alla i förkylningstider är att hålla händer och näsa så rena som möjligt. För näsan finns speciella nässprutor och sköljare.

Barnen ska sprejas morgon och kväll i tre månaders tid. Läkarundersökningar av öron, näsa och hals ingår i studien som också genomförs i Umeå, Sundsvall och vid sjukhuset i Sunderbyn.

Alla som fullbordar studien får lite ersättning för besväret. Likaså får kliniken i Piteå ett bidrag för att man tagit sig tid att göra studien. I början av nästa år ska studien vara klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om