PT har under våren och sommaren berättat om barnen som blir hemmasittare. I kontakt med både elever, föräldrar och skolpersonal lyfts Närvaroteamet fram som en positiv kraft som jobbar för att förbättra situationen i Piteå. Teamets medlemmar Torbjörn Pihl och Britta Andersson vill däremot understryka att det är den samlade insatsen som gör skillnad.
– Vi är en liten del i ett arbete som berör många människor. Alla vill att det ska bli bättre för de här barnen och ungdomarna, oavsett om vi pratar med politiker, föräldrar, skolor, rektorer, socialtjänsten, bup eller habiliteringen. Alla gör ett fantastiskt jobb för att hjälpa. Men bevisligen så behöver vi göra ännu mer, säger Torbjörn Pihl.
Närvaroteamet bildades för fyra år sedan. Både Torbjörn Pihl och Britta Andersson har tidigare jobbat som lärare. Nu kopplas de in som specialresurs för att hjälpa elever som av olika orsaker uteblir från skolan.
– Vi måste jobba för att nå fram till eleverna. När vi träffar dem i deras hemmiljö så kan de öppna sig på ett annat sätt och vi kan låta dem berätta hur de upplever situationen. Mycket handlar om att bygga relationer, både med eleven men även med föräldrarna och skolan, säger Britta Andersson.
– Det är viktigt för vårt arbete att inte tänka i mallar. Det finns inga standardlösningar. Vi måste lyssna in de behov som varje enskild elev har, säger Torbjörn Pihl.
När de beskriver sitt sätt att arbeta säger både Britta Andersson och Torbjörn Pihl att det är viktigt att inte fastna i det som inte fungerat.
– I de flesta fall har alla gjort allt de kunnat för att hjälpa det här barnet. De flesta barn vi träffar vill också gå i skolan. Det är andra saker som kommer i vägen, säger Torbjörn Pihl.
– Oftast har man också åstadkommit många saker som är bra. För oss gäller det att hitta det som fungerar och koppla ihop olika aktörer med varandra för att kunna hjälpa eleven på bästa sätt. Vi blir som en spindel i nätet, säger Britta Andersson.
Torbjörn Pihl och Britta Andersson vill betona att föräldrarna de möter kämpar hårt för att lösa en svår situation.
– De här föräldrarna gör ett jättejobb. Alla kämpar utifrån sina förutsättningar för att förändra situationen till det bättre. Inget blir bättre av att peka finger. Vi måste sätta eleven i fokus. Det blir bäst för eleven om vi arbetar tillsammans.