Närsynt av smarttelefonen

Smarttelefoner och surfplattor skapar närsynthet hos allt yngre användare. Försäljningen av "digitala glasögon" skjuter i höjden och optikern Daniel Åström liknar utvecklingen vid en epidemi.

Ny teknik. En ny form av glasögon hjälper personer som utvecklat närsynthet på grund av smarttelefoner och läsplattor. ”Den påminner om ett progressivt glas”, säger optikern Daniel Åström.

Ny teknik. En ny form av glasögon hjälper personer som utvecklat närsynthet på grund av smarttelefoner och läsplattor. ”Den påminner om ett progressivt glas”, säger optikern Daniel Åström.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-01-13 19:01

De senaste åren har Åströms Ur och Optik i Småstaden fått allt fler kunder med symptom som huvudvärk och dubbelseende  trots att undersökningarna inte kan påvisa något egentligt synfel.

– Personer som i normalfallet inte ska ha problem har likafullt bekymmer. Mycket kommer från användandet av smarttelefoner och läsplattor på korta avstånd, säger optikern Daniel Åström.

PT har tidigare berättat att allt fler blir närsynta i dagens digitala samhälle och Daniel Åström upplever att trenden ökar i en explosionsartad fart.

– Det har blivit en extrem utveckling av närsynthet. Man pratar om en epidemi, säger han.

Problemen uppstår när ögats ciliarmuskel överansträngs vid snabba byten mellan långa och korta avstånd. Det kan leda till dimsyn, nackproblem, trötta eller torra ögon.

– Det korta avståndet till displayen gör att ögonen anpassar sig med att göra sig själv närsynt. Problemet kan bli bestående, säger Daniel Åström.

Den yngsta kund som sökt hjälp hos honom har varit tio år och han upplever att problemen blivit allt större bland tonåringar.

– Närproblematiken brukar vanligtvis komma när man är 40 år eller äldre. Men här är det ungdomar som sitter timmar med sina telefoner och surfplattor som får uttröttningssymptom i ögat.

Enligt Åström har det tidigare har varit svårt att åtgärda problemen eftersom det inte har varit praktiskt användbart att bära terminalglasögon enbart för att titta på små skärmar.

– Glasögon som ska avlasta på nära håll blir grumliga på långt håll. Konsekvensen blir att man inte använder glasögonen.

Lösningen har blivit en ny form av progressiva glasögon speciellt anpassade för smarttelefoner och läsplattor.

– Vi jobbar med ett glas från Zeiss som heter Digital Lens. Det ger en väsentlig avlastning för ögonen och du ser bra både på långt och nära avstånd. Vi har sålt 200 par sedan i våras och nästan alla tappar symptomen med huvudvärk och dubbelseende, säger Daniel Åström.

Även om den nya tekniken inneburit en kraftigt ökad glasögonförsäljning tycker butiksägaren att utvecklingen är bekymmersam.

– Men det går inte att säga åt folk att inte titta i små displayer. Så ser vår vardag och verklighet ut, säger Daniel Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om