I början av juni klubbade landstingsfullmäktige igenom införandet av närsjukvård i länet efter att närsjukvårdsutredningen konstaterat att hälso- och sjukvården inte håller långsiktigt. På fredagen, under Noliamässan, fanns Anita Gustavsson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsberedningen syd, Bengt Ek (S), andre vice ordförande i landstingsfullmäktige och landstingsrådet Kent Ögren (S) på plats för att samtala om det fortsatta arbetet med närsjukvården.
Mer teamwork
Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn hör till de kommuner som får lida när inte ett sjukhus finns i närheten.
- Man ska kunna gå till sin vårdcentral för att få hjälp där och inte hålla på att resa fram och tillbaka till sjukhuset. Patienterna åker fram och tillbaka som skållade råttor, säger Anita Gustavsson.
Hon menar att det behövs mer teamwork inom sjukhusbyggnaden och att det inte fungerar att en patient som får medicin en dag och röntgen nästa dag, och kanske av olika läkare. Ett till problem är om en person får en stroke i Arjeplog och skickas till Piteå älvdals sjukhus för vård. Senare skickas personen hem till Arjeplog igen, medan resurserna finns kvar på sjukhuset i Piteå.
- Vår utmaning blir att se till att Arjeplogsborna får samma insats av vård som Pitebor får. Det betyder inte att det ska finnas en ortoped i Arjeplog varje dag året om. Men antingen ska vården ske genom e-hälsa eller genom konsultverksamhet då en doktor åker ut till patienten, säger Kent Ögren.
Problemet i dag är att inte all hjälp finns att få på Älvdalens vårdcentraler. I Arjeplog har en jourläkare plockats bort och läkarjouren efter klockan nio på kvällen likaså.
- Vi har försökt ändra rutinerna för att klara av mer akuta omhändertaganden, säger Kent Ögren, som också förklarar att ambulansrutinerna är förändrade.
Han berättar att om ambulansen åker från Arjeplog så ska den inte behöva köra hela vägen till Piteå eller Sunderbyn, utan mötas av en annan ambulans för att snabbt kunna komma tillbaka till utgångsorten. Är det ett mer akut larm skall en helikopter kunna kallas med snabb varsel.
- Men oavsett hur vi gör ambulansbemanningen i länet så kommer det tyvärr att uppstå någon olycka där vi inte har tillräckligt med resurser, säger han.
Förlängda öppettider
Landstingspolitikerna är överens om att patienterna i inlandskommunerna måste få ett bättre omhändertagande vid första besöket på vårdcentralen. Förlängda öppettider väntar troligen vårdcentralen i Älvsbyn som har tappat över 600 patienter
- De borde åtminstone ha öppet till klockan sju, säger Kent Ögren.
Han menar att en orsak till varför de tappar många patienter är för att de stänger redan klockan fem och därför åker många till akuten i Piteå istället.
- Det finns ingen kommun som har så stort utpendling av människor som jobbar utanför kommunen på dagarna som Älvsbyn. Att ha en vårdcentral som stänger den tiden man slutar jobbet har gjort att man har listat om sig till andra vårdcentraler på andra orter, säger Kent Ögren.
På sjukhusens akutmottagningar blir köerna långa. Den är en annan utmaning som väntar.
- I Arvidsjaur, Arjeplog och Älvsbyn värnar man om sin vårdcentral. De måste få ha sina vårdcentraler. Och man hoppas att de inte flyr från dem som de gör i dag allt för mycket, säger Anita Gustavsson.