Beatrice Lundberg har överklagat återkallandet i två instanser, men domen ligger fast.
– Jag har anpassat min bilkörning efter min trötthet, det gör ju alla människor. Man sätter sig inte i bilen och kör om man är så trött så man håller på somna, säger Beatrice Lundberg.
Det finns många myter kring narkolepsi, men framför allt så kan sjukdomen yttra sig på olika sätt hos olika individer.
– Jag har ändå klarat mig bra, säger hon.
Ingen djupsömn
Redan hösten efter vaccineringen började de första symptomen komma.
– Det kändes som att jag hade vänt på dygnet. Jag var vaken på nätterna och sov på dagarna. Jag drömde mycket mardrömmar, berättar Beatrice.
Hon var då 19 år, hade precis tagit körkort och planerade att flytta till Göteborg. Mardrömmar och orolig sömn är bland de vanligaste symptomen för personer som lider av narkolepsi.
– Problemet är att jag i princip inte får någon djupsömn. Jag går direkt in i REM-sömn, då man drömmer väldigt mycket.
Beatrice Lundberg jobbar halvtid. En vanlig dag är hon på jobbet mellan klockan åtta och tolv på dagen. Sedan sover hon ungefär från ett till fyra på eftermiddagen. Efter middagen måste hon lägga sig en stund till.
– Det kan räcka med en kvart, men ibland sover jag upp till en timme på kvällen.
Efter några timmars vakenhet går hon och lägger sig för natten kring tio-elva på kvällen. En vanlig natt innebär flera uppvaknanden för Beatrice, ibland så pass att hon måste kliva upp, vilket gör det ännu svårare att somna om.
I Göteborg arbetade hon heltid, eftersom hon ännu inte fått sin diagnos.
– Jag låg bara i sängen efter jobbet. Jag orkade inte göra något alls. Men det gick ändå, jag tänkte inte så mycket på det, säger hon.
Beroendeframkallande
Narkolepsi är en kronisk sjukdom som inte går att bota.
– Det finns så lite forskning kring det. Än så länge finns det inga mediciner som är specifikt framtagna för narkolepsi.
Men det finns mediciner som kan hjälpa. Starka centralstimulerande medel och narkospreparat.
– Jag ska testa börja med enbart nattmedicin, det vill säga narkospreparat. Men jag måste gå upp ett par kilo först, eftersom man går ner i vikt av dem, säger Beatrice.
Det vanligaste centralstimulerande preparatet är koffein, vilket hon tar i tablettform dagligen. En tablett motsvarar två koppar kaffe.
– Jag tar koffeintabletter så fort jag ska göra något, jobba eller gå på stan till exempel. De köper jag receptfritt på apoteket.
En vanlig biverkning av centralstimulerande medicinering är viktminskning eftersom preparaten dämpar hunger och trötthetskänslor. Medicinerna är också både psykiskt och fysiskt beroendeframkallande.
Överklaga igen
Det dröjde ända till sommaren 2014 innan Beatrice Lundberg fick diagnosen narkolepsi. Hon hade då varit i kontakt med sjukvården och genomgått provtagningar och utredningar i tre års tid. Ett år senare återkallades hennes körkort.
– Det är inte roligt att vara utan, men jag klarar mig. Min sambo och min familj ska ha en stor eloge, som ställer upp så mycket, säger hon.
Beatrice har lärt sig vilka tider hon kan köra bil och körde aldrig några längre sträckor. Nu planerar hon att överklaga återkallandet till kammarrätten.
– Men först måste jag skaffa ett prövotillstånd.
Med sjukdomen följer ofta diagnosen kataplexi. Det innebär att man plötsligt tappar kontrollen över vissa muskler. Det inträffar ofta i samband med starkare känslotillstånd och kan till exempel innebära att benen viker sig när man skrattar eller är arg. Beatrice Lundberg har mycket lindrig kataplexi, som endast har inträffat när hon stått upp.
– Det håller bara i sig en halv sekund. Det går över lika fort som det kommer och det är bara jag som märker det, för ingen annan hinner se det, säger Beatrice Lundberg.