Av den anledningen åker företrädare för organisationen landet runt för att informera, aktivera och engagera skolungdomar som står inför sitt livs kanske första kontakt med arbetsmarknaden.
I onsdags hade högstadieelever vid Porsnässkolan i Norrfjärden besök. På torsdagen var det dags för eleverna vid Christinaskolan i Piteå att få sin del av kakan.
Övningar
- Vi ser ett stort intresse att verkligen ge ungdomarna rätta förutsättningarna när de ska ut på sin praoperiod, säger Olle Westin, informatör vid arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.- Det handlar om att ta vara på chansen och göra något vettigt och kul av sin prao, tillägger han.
Utan att precisera närmare berättar Olle Westin att han tillsammans med kollegan Dana Akaber försöker ha en massa interaktiva övningar.
- Men även kontaktövningar. Ungdomarna tänker kanske inte alltid på vilken resurs som finns i deras egna kontaktnät, säger Westin.
Välja rätt
Några fasta regler när det gäller val av praoplats finns egentligen inte.- Däremot kan man väl allmänt säga att praktik i mammas eller pappas företag kanske inte är det bästa valet alla gånger.
Svenskt Näringsliv företräder 54 000 medlemmar. Det här är tredje terminen som företrädare åker runt om i landets högstadieskolor för att plantera budskapet.
När aktiviteten avslutas lite längre fram i vår har fyra team besökt skolor från Pajala i norr till Ystad i söder. Närmare 25 000 elever har då informerats om vikten av att ta vara på chansen i samband med sin kontakt med arbetsmarknaden.