"Fåtal varje år som har ett annat önskemål"

Piteå kommun har inte blivit mer restriktiv med att bevilja plats på en viss skola utifrån önskemål. Däremot gäller närhetsprincipen enligt Elice Ökvist, avdelningschef grundskola.

Elice Ökvist, avdelningschef grundskola, berättar att det finns några justeringar i centrala stan i årets delegationsbeslut om upptagningsområden för grundskolorna.
(Arkivbild)

Elice Ökvist, avdelningschef grundskola, berättar att det finns några justeringar i centrala stan i årets delegationsbeslut om upptagningsområden för grundskolorna. (Arkivbild)

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2022-02-21 21:00

Regelverket kring val av skola har inte förändrats.

– Man har upptagningsområden för skolorna och då är det närhetsprincipen som gäller. Man har sedan rätt att välja skola, men det får inte innebära att någon av de elever som bor närmare skolan inte får plats utifrån upptagningsområdet, säger Ökvist.

Närhetsprincipen räknas fågelvägen.

– Då beror det naturligtvis på hur stor skolan är och hur många barn som är födda i närheten. Om det föds många barn i närheten kan upptagningsområdet förändras för att skolan inte rymmer mer än x antal elever.

Årligen förs en dialog med Piteås rektorer kring upptagningsområdena. I år görs några mindre förändringar i centrala stan: Norrmalmskolan, Långskataskolan och Backeskolan.

– Långskataskolans upptagningsområde har minskat med några gator. Norrmalmskolans upptagningsområde har ökat något. Backeskolans har ökat något mot Norrmalmskolan i förhållande till i fjol.

Elice Ökvist berättar om varför Långskataskolans område minskar:

– Det beror på en kombination av hur många som redan går på skolan, hur många som går vidare till Norrmalmskolan och hur många sexåringar som bor i området – de tre faktorerna.

I det aktuella delegationsbeslutet om områden framgår att Fårövägen är en av gränserna på Djupviken. Barn på den östra sidan tillhör Norrmalmskolan medan de på den västra sidan tillhör Långskataskolan.

På liknande sätt delar bland annat Kolmilavägen och Västergatan på Berget och i centrala stan upptagningsområdena mellan Backeskolan och Norrmalmskolan.

Ärenden om särskilda skolönskemål omhändertas ute i organisationen. Den som vill söka till en annan skola än den i upptagningsområdet man tillhör vänder sig direkt till berörd rektor som avgör.

– Vi har ingen statistik på hur många som väljer en annan skola än den man tillhör enligt våra gränser, men det är relativt ovanligt, säger Elice Ökvist.

Föräldrar i Piteå väljer enligt henne, med få undantag, att utgå från närhetsprincip och det upptagningsområde man tillhör.

– Det är ett fåtal varje år som har ett annat önskemål.

Hur många kan det röra sig om?

– Två till fem elever, max tio.

Finns det vissa skolor som är populära att söka till?

– Nej, det kan jag inte säga, att skolor är mer eller mindre populära. Det vill jag inte påstå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!