Nargis lider med Afghanistans kvinnor

Nargis Nabizada har fått ett friare liv i Piteå. Nu lider hon med kvinnorna i Afghanistan som förlorar sina mänskliga rättigheter. "Flickor tvingas till giftermål med talibaner. Det känns så hopplöst" säger hon.

21-åriga Nargis Nabizada bodde 15 år i Afghanistan och har själv upplevt talibanernas kvinnoförtryck. Nu bor hon i Piteå men lider med Afghanistans kvinnor. "Deras frihet tas ifrån dem. Talibanerna ser inte kvinnor som människor", säger hon.

21-åriga Nargis Nabizada bodde 15 år i Afghanistan och har själv upplevt talibanernas kvinnoförtryck. Nu bor hon i Piteå men lider med Afghanistans kvinnor. "Deras frihet tas ifrån dem. Talibanerna ser inte kvinnor som människor", säger hon.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-08-18 21:00

21-åriga Nargis Nabizada har framtiden för sig. Hon arbetar som vårdbiträde och studerar. Nästa år ska hon påbörja universitetsutbildningen för att bli tandhygienist. Hennes dröm är att bli tandläkare. För hennes kvinnliga vänner i Afghanistan är framtiden däremot mörk. Talibanernas offensiv har tagit landet med storm och nu har den islamistiska gruppen erövrat Kabul. Rapporter om tvångsgifte och kidnappningar av flickor och kvinnor har sluppit ut från krigsdrabbade områden som Kandahar och Lakshar Gah.

– Skillnaden mellan min situation och situationen för Afghanistans kvinnor är enorm, det är som att jämföra natt och dag. 12- och 13-åriga flickor tvingas nu till giftermål med talibaner. De har inget att säga till om, de blir kidnappade från sina hem. Hade jag bott kvar där hade det kunnat hända mig. De flesta av oss skulle hellre dö än att tvingas till gifte med en taliban.

– Det kommer inte finnas några rättigheter kvar för kvinnorna. De kommer inte längre att få bestämma något själva. Deras liv är förstörda. Deras frihet tas ifrån dem och de kan inte protestera utan att riskera att dödas. Det känns så hopplöst.

undefined
Som 13-årig skolflicka tvingades Nargis Nabizada bära burka på väg till skolan för att inte riskera att mördas. Nu har talibanerna återtagit makten i Afghanistan. "Kvinnornas liv är förstörda" säger hon.

Nargis Nabizada kommer från Helmand i södra Afghanistan där talibaner och regeringens säkerhetsstyrkor fört ett lågintensivt krig i åratal, med frekventa våldsutbrott och bombdåd som resultat av talibanernas offensiver. På grund av talibanernas närvaro har kvinnornas frihet i Helmand varit mer kringskuren jämfört med städer som Kabul.

– Kvinnorna i Helmand och provinshuvudstaden Lashkar Gah fick det förvisso bättre efter att amerikanerna kom 2001, men inte i samma utsträckning som i andra delar av landet. Talibanerna fanns fortfarande bland oss och vi visste inte vilka de var. Därför var det många som inte vågade skicka sina döttrar till skolan och liknande, säger hon.

undefined
Under förra veckan intogs Helmands provinshuvudstad Lashkar Gah av talibanerna. På flera platser där talibanerna tagit över har restriktioner redan införts mot flickors skolgång och kvinnors rätt att arbeta.

När hon vistades utomhus bar Nargis själv burka mot sin vilja.

– Här i Sverige får man bestämma själv. Det får man inte som kvinna i Afghanistan. Jag kände mig aldrig trygg. När jag var 13 år hade jag burka när jag gick till skolan. Det var för att talibanerna inte skulle se mig obeslöjad och döda mig.

undefined
Vid införandet av sharia riskerar alla framsteg som gjorts för kvinnornas rättigheter att försvinna. "Männen kommer att få all makt och kvinnor kommer inte att ha några rättigheter. Det känns så hopplöst", säger Nargis Nabizada. (Arkivbild)
undefined
Nargis Nabizada tillhör den etniska minoriteten hazarer som länge varit hårt förtryckta av de sunnimuslimska talibanerna. "De vill inte ha oss i Afghanistan. De kommer att mörda oss."

Förutom att vara kvinna tillhör Nargis folkgruppen hazarer, en av Afghanistans etniska minoriteter. Som shiamuslimer har de historiskt lidit hårt förtryck under de sunnimuslimska talibanerna. Nu fruktar Nargis att ett folkmord står för dörren.

– Talibanerna säger att inga hazarer ska få finnas kvar i Afghanistan. Talibanerna har inte förändrats – de kommer att mörda oss.

undefined
21-åriga Nargis Nabizada bodde 15 år i Afghanistan och har själv upplevt talibanernas kvinnoförtryck. Nu bor hon i Piteå men lider med Afghanistans kvinnor. "Deras frihet tas ifrån dem. Talibanerna ser inte kvinnor som människor", säger hon.

Efter att kriget intensifierats och familjens hus förstörts i en sprängning flydde Nargis och hennes familj till Iran. Den 19 november 2017 kom hon med sin mamma och sina syskon till Sverige. Talibanernas återerövring av Afghanistan har redan medfört att hennes landskvinnors rättigheter inskränkts. Studenter har skickats hem och kvinnor fråntas rätten att arbeta.

– Jag känner en kvinna som jobbar som läkare. I förrgår när hon var på jobbet kom två talibaner in på avdelningen och sa till alla kvinnor att de inte längre får komma till jobbet. De förhindras att jobba på grund av att de är kvinnor.

– Människor kämpade i 20 år förgäves. Talibanerna kommer att bete sig som tidigare. Männen kommer att få all makt och kvinnor kommer inte att ha några rättigheter. Talibanerna ser inte kvinnor som människor.

undefined
I samband med talibanernas offensiv rapporteras om kidnappningar och tvångsgiftermål i bland annat Helmand, den provins där Nargis Nabizada växte upp. Giftermålen anses vara förtäckta åtgärder för att rättfärdiga sexuellt slaveri. "De flesta flickor skulle hellre dö än att tvingas gifta sig med en taliban", säger Nargis Nabizada.
Talibanernas kvinnosyn

Under talibanernas styre på 90-talet rådde strikta sharialagar. 

Kvinnor var hårt kontrollerade och fick inte gå i skolan eller arbeta, vistas utomhus utan sällskap av en manlig släkting, visa hud offentligt, ta emot sjukvård, delta i det politiska livet eller tala offentligt.

Kvinnor som bröt mot talibanernas regler riskerade hårda straff och beroende på regelbrottet kunde de bli offentligt piskade, slagna eller stenade till döds. De kunde också få kroppsdelar avhuggna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!