Piteås nya föreläsarförening hade bjudit in Robert Svartholm, ordförande i distriktläkarföreningen i Norrbotten, för att tala om primärvårdens roll i framtiden.
Under föreläsningen började han berätta att i början av 1990-talet var primärvården i Norrbotten i topp i landet.
Nu menar han att det är precis tvärtom.
– Omorganisationer, nya ledningar och felprioriteringar. Det är vad som har hänt. Vi har påtalat det här länge för ledningen, jag har hållit på sedan 1999, och sagt att det här inte kommer att fungera. Någonting måste göras men Region Norrbotten tror istället på specialiseringar och storskalighet, säger Robert Svartholm och fortsätter:
– Sedan är det så att små vårdcentraler är framgångsrika i Sverige, Norge och Danmark. Det borde man tagit inspiration från men istället vill man ha större och större enheter.
I en genomgång som Norrbottens Media gjorde i mars kom det fram att mer än hälften av alla fasta tjänster för specialister inom allmänmedicin är vakanta.
– Hälften av de som vi utbildar slutar för de står inte ut längre. Det här har vi noterat under åratal och i en studie av Carl Johan Westborg kom det fram att hälften av alla ST-läkare försvinner. Gör någonting åt det för vi måste få fler att stanna kvar och inse att jobbet är roligt.
Precis som övriga sjukvårdsdivisioner i Region Norrbotten har primärvården det tufft ekonomiskt. Under 2017 gjorde hälsocentralerna ett underskott på 75 miljoner kronor efter att ha spenderat 114 miljoner kronor på inhyrd personal som primärvården är helt beroende av.
Bara senaste tre åren har två hälsocentraler stängts ner i Piteå på grund av ekonomiska underskott och svårigheter att rekrytera läkare.
Robert Svartholms rubrik på föreläsningen var just "När stängs nästa hälsocentral i Piteå?".
– Det är bara en tidsfråga om utvecklingen får fortsätta. Antingen slår man ihop vårdcentralerna till samma lokaler eller så skaffar man en chef till två hälsocentraler med en större hierarki. Utvecklingen som det är nu går åt helt fel håll. Det blir fler och fler chefer, administratörer och byråkrater istället för att utnyttja de som arbetar och deras skaparlust och entreprenörskap.
Det är ganska mörk bild du målar upp.
– Ja, det är jättedåligt. Alltså 40 procent av tjänsterna i Luleå är vakanta, och ute i länet är det ännu värre. Det är en mörk bild just nu.