När koleran kom som passagerare till Piteå

FARLIG LAST. Koleran satte skräck i många under 1800-talet. Inte minst i Piteå när ett drabbat fartyg, Haparanda, i början av augusti 1866, stävande genom Pitsundet in mot Piteå. Direkt från Stockholm hade båten fört med sig farsoten.

Piteå2006-09-06 00:00
Bara i Sverige dog vid det första kolerautbrottet över 12 000 personer. Mellan 1834 och 1874 rapporterades elva epidemier med kolera i landet och totalt dog under dessa cirka 37 000 personer.

Sjukdomen kallades även "violetta döden", då brustna kapillärer missfärgade huden i svart och blått.

Fick inte gå till kaj

När fartyget Haparanda närmade sig Piteå hamn gick det inte in till kaj utan lät istället ankaret gå en bit utanför. Intresserade Pitebor kunde då konstatera att ombord hade unionsflaggan halats på halv stång.

När fartyget närmade sig Skellefteå dog båtens eldare, vid namn Carlsson. Vid avgången från Skellefteå hade ytterligare personer insjuknat. Vid ankomsten till Piteå fick inte båten, på grund av smittorisken, angöra kaj. Sex sjuka landsattes.

Ombord var doktor Peter Anders Björkman på väg till Luleå för att söka tjänst. Genom ett hastigt ingripande av de styrande i Piteå anställdes Björkman för en tid som koleraläkare i Piteå.

Kläddes med presenningar

Haparanda, som låg på redden, bekläddes med presenningar så att "icke den förmodade giftiga luften ombord skulle föras in över staden." Två av passageraren var bruksägaren C J Sohlbergs 52-åriga maka och 19-åriga dotter från Kalix vilka fördes svårt sjuka till Piteås i hast inrättade kolerasjukhus på Pitholm.

Dottern avled så gott som omedelbart medan fru Sohlberg levde till påföljande dag.

Passagerarna från fartyget landsteg i Piteå för vidare färd längs landvägen. En av dem avled vid Ersnäs gästgivaregård. Kolerasjukhuset flyttades senare från Pitholm till vaktmästare Degermarks bostad på Berget i Piteå.

Hälften dog

De styrande i Piteå ansökte om att få upp en läkare söderifrån, med fartyget Njord. Det blev en doktor Enwall som blev en tillfällig förstärkning innan han sedan återvände till Stockholm i slutet av september samma år.

Då framgår också att 23 personer avlidit i staden i kolera, av totalt 40 insjuknade när epidemin grasserade.

Runt om i bygden slog också koleran till. Ett tiotal personer drabbades, varav hälften dog

Lasarettet stängdes

Sjuksköterskan Johanna Maria Hedström avled i kolera den 21 augusti. Det gav anledning till att Piteå lasarett stängdes från detta datum. Människor som blivit sjuka, utan att ha kolera, hade blivit intagna på kolerasjukhuset och sedan blivit nedsmittade.

Lasarettets ordförande förklarade i tidningen att lasarettet stängts för rening sedan två personer insjuknat. En patient blev avvisad till kolerasjukhuset på grund av att kolera en annan på grund av att han inte kunde ställa ekonomisk garanti.

I Norrbottens-Posten gavs åtskilligt med spaltutrymme åt olika Stockholmsläkares uttalanden om botemedel mot sjukdomen. Bland annat rekommenderades att inta ett spetsglas blandat med brännvin, kamfer och sönderstötta kryddnejlikor.

Det rapporteras att Medicinalstyrelsen skickat upp så kallade "koleradroppar", Thielemanns tinktur. En tinktur som skulle tas tillsammans med konjak eller brännvin, varvid en del föredrog att enbart bruka sig av brännvinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om