Go Business satsar på lokalt kafferosteri

Sex småföretag från Piteå har antagits till Go Business inkubator-program, bland andra Linas finheter i Sjulnäs och ett helt nytt företag, ett lokalt kafferosteri.

Grant Reimer har startat ett lokalt kafferosteri i Piteå, Stoked Coffee Roasters. Här drar han in aromerna av det alldeles nyrostade specialkaffet. Rosten rymmer dock bara ett kilo och ska ersättas av en som rymmer 15 kilo.

Grant Reimer har startat ett lokalt kafferosteri i Piteå, Stoked Coffee Roasters. Här drar han in aromerna av det alldeles nyrostade specialkaffet. Rosten rymmer dock bara ett kilo och ska ersättas av en som rymmer 15 kilo.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-09-23 17:30
undefined
Grant Reimer, med lokala kafferosteriet Stoked Coffee Roasters, konstaterar att "business is good" och att det är dags att utöka.

Det är amerikanen och (sedan några år tillbaka) Piteåbon Grant Reimer som startat Stoked Coffee Roasters, först i samma hus som Gustaf Ahlins ölbryggeri This is how men han är nu på väg att flytta verksamheten.

– Jag skulle starta hemma i garaget för 2,5 år sedan, men Gustaf övertalade mig att jobba hos honom och starta rosteriet där, berättar Reimer, som nu lever sin dröm.

undefined
Grant Reimer, mannen bakom Stoked Coffee Roasters, är även grafiskt utbildad och har gjort all design själv.

Så barista han är, har han alltid velat starta något med kaffe men Piteå var för litet för en "coffee shop". I Umeå har han två och hoppas på fler i Norrbotten också.

undefined
När man testar kaffe är doft minst lika viktig som smak. Grant Reimer drar in aromerna av sitt specialkaffe innan avsmakning.

På hemsidan beskriver han själva essensen av verksamheten: "Min passion är att skapa ett spännande och smakrikt kaffe som är lika unikt som varje kaffedrickare" och berättar att han använder bönor från hela världen som noggrant väljs ut baserat på smak och kvalitet och där produktionen sker med omtanke om både kaffebönder och miljön.

undefined
Grant Reimerär mån om både kvalitet och smak, men också miljö och bra villkor för kaffebönderna. Här smakprover av bland andra kvinnliga odlare.

– Jag tar hem små smakprover innan jag beställer hem säckarna med råkaffe, som rymmer 70 kilo. Råkaffet rostar jag sedan lätt-, mellan- eller mörkrostat beroende på bönans karaktär.

I nuläget har han bönor från Honduras, Kenya, Colombia, Peru och Burundi hemma.

undefined
Dags för kaffeprovning... Grant Reimer har dukat upp tre olika nyrostade och nymalda kaffebönor, en från Bali, en från Kenya och en från Honduras.

Hittills har Reimar sålt sitt unika kaffe via lokala handlare, bland annat Järnspisens delikatessbutik, Hem ljuva hem, Sinnenas ateljé och Pensionatet, där han också nyligen deltog i höstmarknaden. 

undefined
Grant Reimer, Stoked Coffee Roasters, deltog nyligen på Pensionatets höstmarknad – och sånt kommer det bli mer av när pandemin klingar av och samhället öppnar upp.

Kaffet säljs också i en webshop, via Reko-ring i Piteå och kommer framöver – när pandemin tonar ner och samhället lättar upp – att säljas på fler marknader, till exempel Öjeby kyrkmarknad. Han har också köpt en särskild kaffevagn.

undefined
Grant Reimer, Stoked Coffee Roasters, fyller på råkaffe i sin rost. På sikt ska den bytas mot en med större kapacitet.

Och "business is good" och behovet av expansion stort. På sikt kan det till och med bli en "coffee shop".

– Jag investerar i större rostutrustning för att kunna växa och börja leverera även till företag, rosten jag har nu rymmer ett kilo och den nya 15 kilo.

undefined
Lina Aldrin, som startat byabutiken Linas finheter hemma i Sjulnäs, är en av Piteåföretagarna som antagits till inkubatorprogrammet. Hon säljer eget hantverk och "andra finheter". (Arkivbild)

Övriga Piteåföretag som antagits till inkubatorprogrammet är Linas finheter i Sjulnäs och BeeAtWork – uthyrning av bikupor som PT tidigare skrivit om, samt Asker Design, Blad Media och 365 Happy Days. Övriga företag finns i Boden, Jokkmokk, Luleå, Gällivare och Skellefteå.

undefined
Andreas Schleiss är biodlaren som startat uthyrning av bikupor, som ger företag möjlighet att bidra till en bättre miljö utan att själv behöva göra jobbet. (Arkivbild)

Företagarna får stöd via affärscoachning, föreläsningar och utvecklingsverktyg och blir samtidigt del i en gemenskap med andra entreprenörer. Go Business har hittills gett stöd till drygt 350 företagare och 78 procent driver fortfarande eget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!