Butiksetableringen förändrade allt för Presenten

Vem minns inte lavalampan och skyltarna med texten "Carpe diem"? För Presenten är det två storsäljare i butikens långa historia. Men storhetstiden fick ett tydligt slut när en stor butik etablerade sig i utkanten av Piteå.

Det har blivit några paketinslagningar genom åren. När Presenten hade som mest kunder gick det åt en mil inslagspapper vid jul. När Annica Norberg och Roger Norberg ska slå in paket till bilden blir det nästan tävling om vem som är klar först.

Det har blivit några paketinslagningar genom åren. När Presenten hade som mest kunder gick det åt en mil inslagspapper vid jul. När Annica Norberg och Roger Norberg ska slå in paket till bilden blir det nästan tävling om vem som är klar först.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2022-09-10 08:00

Presenten ligger placerad mellan två tomma butikslokaler, snett mitt emot Systembolaget efter gågatan.

Men hur länge har butiken funnits i Piteå? Är det tio år? Eller tjugo?

Svaret är att Presenten öppnade den 1 april 1970, alltså för drygt femtiotvå år sedan.

undefined
Det är flera decennier sedan Carl-Eric Norberg öppnade Presenten. Han är fortfarande i butiken nästan varje dag. "Det är kundkretsen som håller en vid liv", säger han.
undefined
Så här såg det ut när Presenten öppnade. Placeringen, med fyra stora skyltfönster mot Storgatan, är där Småstaden ligger i dag.

Allt började med att en granne till den resande säljaren Carl-Eric Norberg blev sjuk. Grannen drev en bok- och pappersbutik där Småstaden i dag ligger. Carl-Eric tog på sig att sköta om affären ett år och erbjöds sedan att köpa den.

– Vi ingick en överenskommelse att jag skulle driva butiken vidare i samma anda så länge jag var skyldig pengar, minns Carl-Eric, som drev butiken tillsammans med sin fru Barbro.

Men planen var en annan.

Han gjorde sig snabbt skuldfri och kunde öppna butiken han länge drömt om: En present- och inredningsbutik.

– Tittar man sig omkring var tidsandan en annan. Då var det var svårt att få tag i presenter. Min tanke var att någon fyller år och ska firas varje dag. Sedan är det ju jul, examen och mors dag och annat.

undefined
Den allra första butiksskylten finns såklart kvar på lagret. Logotypen i gotisk stil lever fortfarande kvar.

Till en början såldes krukor och handgjorda ljusmanschetter i stora mängder.

– Vi hade 150 olika sorters manschetter, de kostade då 60 kronor styck. En ganska stor summa på den tiden, säger Carl-Eric.

En annan storsäljare genom åren är lavalampan.

– Vi fick en pall på morgon med 200 stycken och sålde alltid slut samma dag.

Andra storsäljare har varit en fredsduva med vitt sidenband, svenskt kvalitetsporslin samt träskyltarna med "Carpe diem"-text.

En annan raket är lyktan Linus.

– Det var en smideslykta med en glaskupa där man kunde sätta i ett värmeljus. Vi köpte 1 000 ex i september och till julafton hade vi sålt slut. Det var någon gång på 90-talet. Dagens enda motsvarighet är glasögon-wipes, säger Carl-Erics son Roger Norberg, som i dag driver butiken med systern Annica Norberg.

I dag är det omöjligt att hitta storsäljare på samma sätt.

– Människor har helt andra köpvanor, nu behöver man ha många olika saker i butiken. Folk har generellt inte lika mycket pynt framme längre. Nu har man några få utvalda saker som dekoration, säger Roger.

undefined
Muggar i olika variationer är en populär present.
undefined
Klassiska skojprodukter i en presentbutik.
undefined
En av de saker som säljer bäst är olika former av batteriljus.

Butiken, som till en början låg på paradplats med fyra stora skyltfönster mot gågatan, har flyttat flera gånger genom åren.

Den mest minnesvärda handlade om 150 meters förflyttning efter Storgatan. Något som ökade omsättningen markant.

– Vi hade vår bästa tid när Ica Örnen låg mitt emot. Då var det mycket folk i rörelse utanför och det är vad som krävs för att vi ska få kunder, säger Carl-Eric.

Han minns glansdagarna när köerna gick genom hela butiken under julhandeln.

– Det gick åt en mil julklappspapper för att slå in alla paket, minns Roger.

undefined
Roger är ansvarig för skyltningen, som tar sin tid. Han försöker skylta om en gång i månaden.

Men en enskild butiksetablering förändrade förutsättningarna totalt.

– Vi tappade en miljon rakt av när Dollarstore öppnade. Vi hade samma leverantörer, men kunde inte konkurrera med priserna. I takt med att Backenområdet har växt och fler lågprisaffärer kommit har det dragit folk från centrum, en trist utveckling inte bara för oss. Vi har tomt både till höger och vänster om oss och allt fler butikslokaler blir kontor, konstaterar Carl-Eric.

Roger fyller i:

– Någon affärsman som värnar om Piteå borde starta en galleria för lokala företag. Det kanske inte är så lukrativt men det skulle vara bra för orten och kanske kunde man ta in pengar på hyresgäster i lägenheter ovanpå butikerna.

undefined
Som ung jobbade Annica extra i butiken. Hon fick 10 öre för varje monterad ljusstake. I dag är hennes stora passion i livet att resa, helst för att se tennisstjärnan Nadal spela match.
undefined
Det har blivit några paketinslagningar genom åren. När Presenten hade som mest kunder gick det åt en mil inslagspapper vid jul. När Annica Norberg och Roger Norberg ska slå in paket till bilden blir det nästan tävling om vem som är klar först.

Roger och Annica vuxit upp med butiken.

– Man började med att slå in paket och sedan skruvade vi ihop ljusstakar och fick 10 öre styck för jobbet. Jag tänkte "aldrig i livet" om att jobba här, men sedan kom man ju på att det var ett rätt bra sommarjobb, säger Annica.

Hon fortsatte med jobba extra på alla lov och efter gymnasiet var hon skoltrött och bestämde sig för att jobba ett år.

– Och här står jag än! Jag gillade att ha en inkomst för att kunna resa.

Att resa är nämligen Annicas stora intresse. Hon har varit utanför Sveriges gränser drygt åttio gånger, i USA har hon varit fjorton svängar.

– Tennis är min stora passion och man kan säga att jag har Nadal skrivet i pannan. Första gången jag såg honom spela blev jag frälst, sedan dess har jag sett honom åtskilliga gånger, säger Annica som själv spelar tennis, innebandy, golf och padel.

Både hon och brorsan Roger är eniga om att de alltid spanar efter presentbutiker på resor.

– Jag går in så fort jag ser en. Man vill ju kolla efter inspiration, varor och skyltning, säger hon.

Men trots den långa historien och alla roliga minnen hopar sig mörka moln över presentbutiken. 

– Under pandemin har det inte varit många roliga dagar. Det är nästan som att folk vant sig av med att gå på stan. Dessutom har vanorna ändrats med tiden. Det är inte kalas på samma sätt med presenter i dag. Många går till exempel ut och äter och bjuder födelsedagsbarnet på maten istället, säger Roger.

Annica instämmer:

– Vi hoppas på framtiden men får se hur hösten blir, det finns ju en gräns när det inte går längre. Det är mycket som spelar in och vi har hållit på så länge och investerat så mycket av oss själva i butiken så det känns svårt att lägga ner. Men vi kollar på att bredda sortimentet med något som passar in i vår verksamhet. Vi vill verkligen inte ge upp.

Presenten i korthet

Öppnade 1 april 1970

Flyttade till hörnet där Odod sushi i dag ligger 1986, när planerna på en galleria tog form

När inget hänt med planerna på 1,5 år flyttade butiken tillbaka

När Småstaden blev verklighet blev man erbjuden ersättningslokal som man tackade nej till

Flytten gick till lokalen där Anna klippare huserar. Det skulle vara "ett kanonläge", men inte för Presenten.

En jul hyrde man tillfälligt lokalen där Presenten ligger i dag, efter att en butik med korgmöbler gått i stöpet

Trots att det inte skiljde många meter, blev skillnaden i omsättning stor vid flytten som skedde 1992

Grundaren hade en tanke på en Presentenkedja, och öppnade butiker i Härnösand och Luleå på 80-talet. De såldes senare till personal.

Som mest har man haft tolv anställda, varav tre i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!