PT:s artikelserie om barnfattigdom i ett välfärdssamhälle som Sverige har väckt uppmärksamhet. Många blev rent provocerade och ifrågasatte begreppet "fattigdom" - är man "fattig" som barn i Sverige om man inte har en egen dator eller tv på rummet?
Thomas Utterström, biträdande enhetschef för all hantering av försörjningsstöd i Piteå kommun, har följt serien:
- Men vi använder oss inte av ordet "fattig" här - vi pratar om "låginkomsttagare i kommunen", att människor har rätt till en skälig levnadsnivå.
Under 2010 fick 969 hushåll i Piteå kommun rätt till försörjningsstöd. 222 av dem var barnfamiljer - de flesta med ett eller två barn.
Totalt fanns 367 barn under 18 år i familjerna, de flesta i åldersspannet mellan sju och sjutton år.
När föräldrarna besöker socialförvaltningen är sällan barnen med. Däremot kan socialsekreteraren träffa dem vid ett hembesök.
- Men det kan vara bra att barnen inte är med också. Då kan de vuxna prata mer i klartext om hur de faktiskt har det, ibland är det inte så roligt, säger Thomas
Utterström.
Kan se olika ut
Försörjningsstöd är ett individuellt behovsprövat bidrag som betalas ut av kommunen. En handläggare går igenom hur ekonomin sett ut två månader bakåt i tiden och utifrån bland annat en riksnorm (se faktarutan) görs en budget som visar om familjen har rätt till stöd.
- Många har en bild av att det bara är missbrukare som får försörjningsstöd, men så är det inte alls, säger Thomas Utterström som menar att det också handlar om "helt vanliga" människor som gör så gott de kan, men så blir någon i hushållet exempelvis arbetslös och får vänta i tolv veckor på pengar från a-kassan. Då raseras ekonomin.
Försörjningsstödet ska bara vara en tillfällig lösning, men det finns familjer i Piteå som varit beroende av bidraget i flera år - hur drabbar det barnen?
Gun-Britt Johansson menar att barnperspektivet alltid finns med i de bedömningar som görs. Familjer som levt ett-två år med försörjningsstöd kan exempelvis beviljas bidrag för att åka på en kortare semester:
- Det är inte vanligt, men det förekommer och kan handla om en resa till Lycksele djurpark eller att få hjälp med att kunna hälsa på en släkting.
Om familjen bor billigt i sitt hus är det inte säkert att det behöver säljas, inte heller bilen om den är begagnad och behövs i vardagen. Glasögon är också något som barnfamiljer ofta beviljas bidrag till, det kan också handla om fickpengar till en skolresa.
Allt som familjerna får bidrag till för att införskaffa ska dock kunna styrkas med kvitton. Och gäller det exempelvis glasögon får man inte bara gå och köpa ett par och sedan lämna kvittot till sin handläggare utan offerter ska hämtas in för att få fram ett så billigt pris som möjligt.
Inget "sparande"
I den exakt uträknade riksnormen finns inga poster för "sparande". Familjer som lever på försörjningsstöd under en längre period har i princip ingen chans att lägga undan en buffert. Inga poster finns heller för "rökning" eller "alkohol". Röker föräldrarna tas pengarna från någonting annat i den pressade budgeten.
Utterström och Johansson menar att man försöker ta en diskussion med föräldrar som röker: Har man råd att lägga flera hundra kronor i månaden på cigaretter när man lever på marginalerna?
Behöver sådant som elektronik, kläder, en cykel eller skor införskaffas får familjerna främst vända sig till Tradera eller Blocket - det är inte ovanligt att det är handläggaren som hittar exempelvis "cykeln" och kommer med tips.
- Det har blivit enklare för oss att faktiskt ta reda på vad saker och ting kostar, säger Gun-Britt Johansson.
Barnen är föräldrarnas ansvar, men föräldrarna har inte rätt att hävda att deras 15-åriga dotter har rätt till eget rum, dator för att kunna göra sitt skolarbete eller mobiltelefon för att kunna ringa kompisarna. Datorer finns på skolan och en dator är i överhuvudtaget ingenting som en familj har rätt till.
Samtidigt är det upp till föräldrarna att fritt disponera försörjningsstödet - väljer de att prioritera vissa saker får annat stå tillbaka. Sätter de i system att bara prioritera sig själva kan dock handläggaren misstänka att barnen far illa.
- Då påbörjas en utredning, säger Gun-Britt Johansson.