Det var på en bröllopsfest det började. I somras var Lars Hedström och Johanna Jonsson på några goda vänners bröllop. Paret som gifte sig har båda lång erfarenhet av dans och har tidigare tävlingsdansat.
På bröllopsfesten var det alla klackarna i taket och samboparet Johanna och Lars fick upp ögonen för buggen.
- Det såg ju jättehäftigt ut, man blev väldigt imponerad över deras kunskaper och vilket sväng det var, alla gäster var uppe och dansade. Tänk om man skulle kunna lära sig det där, tänkte jag, säger Lars.
Som ett skämt
Under festen fick de nys om att en nybörjarkurs skulle starta i Storfors folkets hus.
- Jag tog det som ett skämt från början, men när jag insåg att Johanna menade allvar vägrade jag. Men när andra vänner skulle pröva och Johanna så gärna ville att vi skulle gå så ändrade jag mig, säger Lars.
- Jag har alltid tyckt om att dansa, så för mig föll det sig nog naturligare än för Lars, säger Johanna, som prövat på en våga stuffa-kurs i unga år.
För hennes sambo var det lite mer ångestfyllt.
- Jag kunde tidigare kanske hjälpligt få till en foxtrot, men nu har en helt ny värld öppnats för mig. Det som har gjort mig mest förvånad är hur fruktansvärt roligt det är, säger Lars.
Att kunna släppa lös på dansgolvet och få till det riktiga gunget är det som fortfarande känns lite svårt tycker båda.
Johanna dansar enbart för att det är roligt medan Lars gärna ser det lite mera som en "tävling". Och trots att de gärna skulle finna mer tid till egenträning hemmavid i småbarnstidens hektiska period är det gemensamma målet nått. Att de hittat ett intresse som de kan utföra tillsammans.
Bakom högtalare
För Jörgen Lindqvist och Maria Glavén, som håller i buggkursen, var det långt ifrån självklart att börja dansa.
- Som ung stod jag gömd bakom en högtalare på ett stort danshak i Stockholm. När min kompis kom fram till mig och drog mig i armen och sa att vi skulle bjuda upp någon av tanterna där var jag livrädd, säger Jörgen.
För honom har dansen inneburit en enorm personlig utveckling, både genom social dans och dans som tävlingsform.
Social kompetens
- Man behöver absolut inte vara bäst på dansgolvet, men att kunna föra sig nykter i en foxtrot eller bugg är en viktig social kompetens.
De som kommer i träningsbrallor och t-shirt vill Jörgen helst slippa se på dansgolvet.
Vårdad klädsel ska gälla likväl på krogen som på dans.
- Vi vill ju få fler att dansa och då kan vi inte skrämma bort intresserade med en nördstämpel, säger Jörgen.
Äkta ståpäls
Tidigare i höst ombildades Piteswänget
- Sedan dess har vi kört två nybörjarkurser och av dem har vi fått en fortsättningskurs. Nu har vi fler som står på kö och vi är lite chockade men jättenöjda över gensvaret. Det visar att suget efter att lära sig bugga är stort, säger Maria.
Och att se dansen öppna nya världar är den bästa belöningen för kursens lärare.
- När man ser det råmaterial som jag och Jörgen jobbat med spricka upp i ett stort leende när de slutligen behärskar tekniken ger äkta ståpäls på armarna, säger Maria.