Namnsdagsbarnen korar bästa semlan

SEMMELTEST. Årets godaste semla kommer från Cafe Röda Lyktan. Det är testpanelen, bestående av fyra av fettisdagens namnsdagsbarn, rörande överens om.- Perfekt balans, konstaterar Vivi-Anne Baudin och får medhåll av övriga Vivi-Annar.

Piteå2007-02-20 00:00
Efter segrar i PT:s två senaste semmeltester petades Kvartersbageriet ner från tronen. Av de sju olika semlor som ingick i årets test visade sig Röda Lyktans vara i en klass för sig, dock med knapp marginal till tvåan från Bonjour Butiksbakat.<br /><br />Årets testpanel bestod av fyra kvinnor som alla har namnsdag i dag på fettisdagen, Vivi-Anne Andersson, Vivi-Anne Hedström, Vivi-Anne Nordlund och Vivi-Anne Baudin. Alla gick de helhjärtat in för uppdraget med stor koncentration och största allvar, även om ett och annat skratt också hördes emellanåt.<br /><br />På bordet framför sig hade panelen sju numrerade fat med smakbitar av de olika semlorna. På ett bord intill fanns de sju semlorna i hela sin prakt för bedömning av utseendet i oskuret skick.<br /><br />- Det här kommer att bli svårt, konstaterade Vivi-Anne Nordlund när panelen satte sig till bords för att börja hugga in.<br /><br />- Tänk att mandelmassa kan smaka så olika. Men största skillnaden märker man på bullen, menade Vivi-Anne Baudin.<br /><br /><h3>Brödet viktigast</h3>Alla var överens om att brödet är det viktigaste för att en semla ska vara god. Ett torrt bröd förstör allt, oavsett hur god mandelmassan och grädden är.<br /><br />Kommentarerna kring bordet var många och engagerade:<br /><br />- Ooohh, vilken god grädde!<br /><br />- Här var det mycket fyllning, den bara väller ut.<br /><br />- Den här vill jag äta upp hela av, den var riktigt god.<br /><br />- Jag vet inte om jag kommer att kunna äta semlor igen efter det här ..."<br /><br />- Den här bli jag inte alls inspirerad av, den är platt och tråkig.<br /><br /><h3>Små skillnader</h3>Att välja ut den bästa och den sämsta brukar vara ganska lätt, svårare är det med alla dem däremellan.<br /><br />- Ibland är skillnaderna så små att det blir svårt att avgöra, konstaterar Vivi-Anne Hedström.<br /><br />Ett annat problem kan vara att hitta de rätta orden för att beskriva smakupplevelsen.<br /><br />- Kan man skriva att bullen är "mjummig", hur ska man förklara det, mitt barnbarn Matilda skulle fatta på en gång vad jag menar, skrattar Vivi-Anne Baudin.<br /><br />Men visst förstår man vad mjummig betyder, sådär sviktande med härligt tuggmotstånd utan att för den skull vara degig eller kompakt.<br /><br /><h3>Panelen överens</h3>Efter nära en timmes testande, smakande, tittande och tyckande har testdeltagarna fyllt i sina formulär, skrivit ner sina åsikter om utseende, smak och helhetsomdöme och avlämnat ett betyg för var och en av de sju semlorna.<br /><br />Trots att smaken vanligtvis är som baken visade det sig att när det gäller favoriten är panelen väldigt överens. Semla nummer sex gillades av alla, betyget blev tre femmor och en fyra och gav ett medelvärde på hela 4,75 till årets segrare - semlan från Cafe Röda Lyktan.<\c><br /><br />
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om