Nämnden svänger om öltält

Öltälten på PDOL kan få servera alkohol på onsdagen. Miljö- och tillsynsnämnden vill bryta mot riktlinjerna som fattades efter påtryckningar. ”Vi kan inte sätta oss över lagen”, säger Stig Sjölund (V).

Nya besked. Kitteltältet kan få tillstånd att servera alkohol redan på onsdagen.

Nya besked. Kitteltältet kan få tillstånd att servera alkohol redan på onsdagen.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2016-05-23 21:50

PT berättade förra veckan att öltälten på Piteå dansar och ler inte får servera alkohol på onsdagen. Miljö- och tillsynsnämnden beslutade om riktlinjerna efter att kommunledningen hotat med att annars inskränka arrangörernas marktillstånd för onsdagen.

– Vi vill ha festivalen, men jag tycker att man måste sätta gränser för hur många dagar den ska vara. Den har gått från två till tre dagar och det tycker jag är okej. Men inte fyra dagar med öltält och drickande, sade kommunalrådet Peter Roslund (S) till PT.

Förra året gav förvaltningsrätten Afterski Team tillstånd att servera alkohol redan från onsdagen. Stig Sjölund (V), tillförordnad ordförande i miljö- och tillsynsnämnden, konstaterade att riktlinjerna stred mot domen.

– Vad hade vi att välja på? Antingen festival eller ingen festival som direktiven kom uppifrån.

Men när Afterski Teams formella ansökan om serveringstillstånd i Kitteltältet behandlas på torsdag kan miljö- och tillsynsnämnden vända i frågan och besluta stick i stäv med sina klubbade riktlinjer.

– I och med att det är överprövat har dom fått rätt. Då kan inte vi som nämnd sätta oss över lagen, så vi måste dra det en vända till, säger Stig Sjölund.

Är det nämndens förslag att bevilja dem serveringstillstånd?

– Vi jobbar för det, men jag kan inte säga att det blir förrän det är klubbat.

Hur tror du kommunledningen kommer att reagera?

– Jag ska ha ett möte med kommunledningen i morgon eftermiddag (läs tisdag), då får vi se.

LÄS OCKSÅ: ”Politiker stoppar onsdagens öltält”

LÄS OCKSÅ: ”Kommunen vill minska festivaldagarna”

Kommunledningens påtryckningar för att stoppa alkoholserveringen på PDOL-onsdagen får skarp kritik från Moderaterna, som menar att det strider mot lagen. En uppfattning som delas av Stig Sjölund (V) i miljö- och tillsynsnämnden. Nu kan beslutet komma att rivas upp.

Domstolsbeslut

Socialnämnden har tidigare stoppat alla ansökningar om tillfälliga serveringstillstånd på onsdagen när festivalen öppnar. 2014 överklagade Afterski Team Norrland AB, arrangör av Kitteltältet, beslutet och fick också rätt i förvaltningsrätten i maj 2015. När miljö- och tillsynsnämnden tog över alkoholfrågorna från socialnämnden förra året fick öltälten därmed tillstånd att servera alkohol redan från onsdagskvällen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om