PT har flera gånger tidigare berättat om stålbadet skolan står inför. Barn- och utbildning ska minska sina ramar med 10,4 miljoner kronor under 2023 och de största nedskärningarna hamnar på grundskola och gymnasium.
Men nu tar skolbesparingarna en helt ny vändning. Barn- och utbildningsnämnden tänker bara ta nedskärningsbeslut om frågor som varit uppe i nämnden tidigare, övriga besparingar läggs över till tjänstemännen.
– När vi i den nya nämnden tillträdde resonerade vi om det verkligen är vi som ska fatta beslut på den här nivån och om de här detaljerna. Vi bad skolchefen och hennes avdelningschefer att gå igenom alla förslag och titta på om det är delegationsbeslut eller om det varit uppe i nämnden, säger Marita Björkman Forsman (S), tillfällig ordförande i Bun under Majvor Sjölunds (C) sjukfrånvaro.
Det visade sig att bara fyra av förslagen varit uppe i nämnden tidigare – samspelteamet, musik- och dansklasserna, hörselklasserna och Bild-estetprogrammet.
– Avdelningschefen för Elevhälsan hade ett förslag om att samspelteamet skulle avslutas. Eftersom det har varit ett beslut i nämnden och har kommunicerats ut i organisationen så tycker vi att det är okej att avsluta det i den form det är i nu, säger Björkman Forsman.
Är inte samspelsteamet viktigt?
– Ja, det är viktigt. Men när man som politiker får en viss summa pengar måste man ibland ta bort saker och sedan måste man utveckla andra saker.
Kommer det inte att drabba svaga elever?
– Elevhälsan finns kvar och eleverna har fortfarande tillgång till kuratorer och psykologer. Det finns också ett närvaroteam som jobbar med barn som inte går till skolan. Det är ju inte så att vi kapar all form av jobb med barn i behov av stöd, säger Marita Björkman Forsman.
Nämndens arbetsutskott beslutade också att inga stora nedskärningar ska ske på Christinaskolans musik- och dansklasser.
– Kommunfullmäktige beslutade 2019 att skjuta till särskilda resurser för 2020. Efter det har fullmäktige lagt in 1,5 miljoner kronor i rambudgeten i syfte att kunna driva profileringen vidare. Därför uppdrar vi åt förvaltningen att fortsatt driva utbildningen med god kvalité.
Beslut om hörselklassen ligger också på nämndsnivå. Det var politiker som inrättade utbildningen för ett antal år sedan.
– Resurserna anpassas i takt med att behoven upphör. Eleverna har rätt att gå färdigt sin utbildning, men man är överens om att den ska upphöra eftersom det inte finns något behov längre.
Arbetsutskottet beslutade också att rädda Estet-bildprogrammet på Strömbackaskolan. Blir det bara tillräckligt många sökande kommer utbildningen att leva vidare.
– Det är en nämndsfråga om man ska ändra inriktning i ett program. Är det många sökande har eleverna visat att man vill gå där, men är det få sökande gör vi som med andra inriktningar, då blir det inget, säger Buns ordförande.
Förutom de fyra förslagen som nämnden ska fatta beslut om blir det tjänstemännens ansvar att se till att hålla sin budget.
– Varje avdelningchef har att göra sina omfördelningar utifrån den ram de har fått. Om de kommer att följa de inlämnade förslagen vet inte jag, men det får de rapportera om till nämnden, säger Marita Björkman Forsman.
Slutgiltigt beslut tas på Buns möte den 21 februari.