PT har tidigare berättat om kritiken mot att kultur- och fritidsnämnden överväger att stänga sina möten för allmänheten med motiveringen att förvaltningen vill ha arbetsro. Under tisdagen var frågan uppe på dagordningen och beslutet blev en mellanväg.
– Alla beslut där kultur- och fritidsnämnden är sista instans ska vara öppna, vilket är de allra flesta. Men när vi bereder sånt som ska avgöras av kommunfullmäktige eller annan nämnd ska det vara stängt, säger ordförande Elisabeth Lindberg (S).
Hon konstaterade att bland annat kommunstyrelsen redan i dag har valt att ha sina beredningsärenden stängda.
– Det har att göra med att frågan inte är slutdiskuterad ännu och någon sorts respekt för de som ska ta beslutet i slutändan.
Majoriteten bestående av S och C röstade även igenom ett förslag om att stänga kultur- och fritidsnämnden för allmänhet och media under den första timmen på varje nämnd.
– Vi öppnar mötet 10 då vi inleder med interna frågor. Det kan vara utbildningspass eller andra saker som vi räknar som internt. Sedan har vi öppet möte från 11 där vi tar våra beslutsärenden, säger Elisabeth Lindberg.
Moderaterna i kultur- och fritidsnämnden ville att sammanträdena skulle vara fortsatt öppna.
– Allt som inte enligt lag måste vara stängt ska vara öppet. Vi vill ha full transparens, det är det vi strävar efter, säger Magnus Bäckström (M) och fick med sig Vänsterpartiet och Skol- och landsbygdspartiet på sitt yrkande.
Ledamöterna som reserverade sig var besvikna över utfallet.
– Vi står för transparens. Vi vill att våra väljare ska kunna lite på att vi gör vår jobb som folkvalda, säger Johan Elfström (V) och fick medhåll av andra i oppositionen.
– Vi i Skol och landsbygdspartiet vill att det ska vara öppet. Börjar vi stänga möten ökar vi politikerföraktet och uttryck liknande "Vad håller de på med i kålhuvudförrådet". Det vill vi inte. Det ska vara raka rör och inga hemligheter, säger Lars Larsson (SLP).
Magnus Bäckström ser en stor fara i att känsliga internärenden med högt allmänintresse planeras till den första hemliga timmen.
– Det här beslutet handlar om att kunna kontrollera media i viss mån. Nu har du en timme där du vet att dörrarna är stängda. Det är en farlig väg att gå, säger han.