Nämnden skär ned bidraget till HSO

Socialnämnden fryser halva bidraget till HSO. Detta sedan flera tunga föreningar begärt utträde och bildat en ny paraplyorganisation som fått namnet Funktionsrätt Piteå.

Börje Karlssson, ordförande för HSO, säger sig ha viss förståelse för socialnämndens beslut. (Arkivbild)

Börje Karlssson, ordförande för HSO, säger sig ha viss förståelse för socialnämndens beslut. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2018-06-20 12:25

Det senaste året har varit turbulent för handikappföreningarna i Piteå. I början handlade det om att flera föreningar valde att flytta till den nyrenoverade föreningslokalen på gamla Djupviksskolan. Till sist lämnade även paraplyorganisationen HSO (Handikappförbundens samarbetsorgan) Strömgården som ska rivas. Men inte till Djupviksskolan, utan till en privat lösning i centrala stan.

Men missnöjet har uppenbarligen grott bland många medlemsföreningar och i förra veckan begärde fem föreningar (demens, astma/allergi, hjärt/lung, neuro och personskadeförbundet) utträde från HSO och bildade dessutom en ny paraplyorganisation, Funktionsrätt Piteå. Ytterligare två föreningar (reumatikerna och parkinson) väntas följa efter när de har haft sina styrelsemöten.

Det har fått socialnämnden att reagera och på tisdagens möte togs beslut om att bara betala ut hälften av HSO:s administrativa bidrag på 150 000 kronor för 2018.

– HSO har ett avtal med kommunen som samordnad kraft för föreningarna. För det första halvåret är det inga konstigheter, men för det kommande halvåret vet vi inte vad som händer eller vilka föreningar som HSO kommer att företräda. Av den anledningen beslöt nämnden att bara betala ut 75 000 kronor till HSO, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande för socialnämnden.

Så vad händer?

– Vi måste ha en dialog med HSO och den nya organisationen Funktionsrätt Piteå. Det vi gör är att avvakta vad som händer det kommande halvåret.

Nämnden fryser halva bidraget?

– Ja, det kanske man kan kalla det.

Nybildade Funktionsrätt Piteå med cirka 1 800 av HSO:s ursprungliga 2 500 medlemmar blir förstås en stark kraft, men är också ett oprövat kort för politikerna.

– Det är helt nytt och vi kommer att ha en dialog med kommunstyrelsen också. I slutänden är det troligen fullmäktige som måste ta ett beslut i den här frågan, säger Agnetha Eriksson.

Börje Karlsson, ordförande för HSO, säger att han förstår att socialnämnden fryser halva bidraget.

– Ja, tills det är utrett vem som företräder vem.

Samtidigt är han fundersam över att utbrytarna bildat en ny paraplyorganisation.

– De är formellt medlemmar i HSO under hela 2018. De har begärt utträde, men det är årsmötet som beslutar om den saken. Vi får se vad som händer när HSO:s årsmöte återupptas i september, säger Börje Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om