Larmen om ökat slitage och problem med upp- och nedtagning vägde tyngre än problem från Piteå Summer Games och Nolia. Samtliga ledamöter i kultur- och fritidsnämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag att låta övertryckshallen vara uppblåst året om.
– Vi har flera dokument som visar att upp- och nedtagningar sliter mycket på duken. Det är även tidskrävande för vår personal och för föreningarna, säger Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Kristin Lundström (C) var en av dem som höll med om att det är bäst att låta den stå uppe permanent för att minska slitaget.
– Jag har själv varit med och att ta upp och ned den och vet också vilket slit det är att samla dit folk och arbeta.
Flera ledamöter konstaterar att de tidigare varit för en upp- och nedtagning.
– Men nu har jag ändrat mig. Den fungerar bra för syftet och det är onödigt att minska tiden man kan använda den. Sedan får man vara lite kreativ och hitta användningsområden sommartid, säger Anders Nyström (S).
Det är just slitaget på hallen som nämns som främsta anledning till att låta hallen stå uppe permanent.
– Vi har ett expertutlåtande som säger att om vi fortsätter med samma förfarande så kommer vi mer än att halvera livslängden på fotbollshallen, säger förvaltningschefen Annika Nordstrand,
Livslängden på hallen bedöms vara 20 år – men det är beräknat på att hallen aldrig tagits upp och ned.
– Med nedtagningar skulle livslängden vara 10 år och vi har redan tagit ned den fyra gånger, säger Annika Nordstrand.
Kultur, park och fritid har nyligt lagt 1,7 miljoner kronor på att laga hallen som skadades i ett snöras. Jourberedskap har nu införts för snöröjning och de 150 000 kronor som skulle sparas på att inte ta upp och ned duken hade täckt de ökade kostnaderna.
– Fotbollsföreningarna ställer sig kraftfullt bakom förslaget att låta övertryckshallen stå uppe året om, säger Annika Nordstrand.
Kultur- och fritidsnämnden beslutade också att förvaltningen ska försöka hitta verksamhet som kan bedrivas i övertryckshallen sommartid. Dessutom står det klart att frågan slutgiltigt avgörs av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
– Vi får se vad grupperna där kommer fram till. Det borde komma upp någon gång i februari/mars, säger Elisabeth Lindberg.