Nämnden klubbade tufft åtgärdsförslag

Barn- och utbildningsnämnden klubbade neddragningarna på 23 miljoner kronor. Oppositionens yrkande om att ändå sjösätta kompetensförsörjningsplanen avslogs.

Louise Mörk (S) tycker det är viktigt med en handlingsplan för att anställa mer män i förskolan.

Louise Mörk (S) tycker det är viktigt med en handlingsplan för att anställa mer män i förskolan.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-02-27 16:37

Skolchefen Malin Westling berättade utförligt för nämndens ledamöter hur förvaltningen har tänkt när de föreslagit neddragningarna som PT rapporterat om. 23 miljoner kronor måste sparas och att osthyvla mer över hela skolan går inte, menar Malin Westling.

– Nu måste vi titta på olika verksamheter som vi kan skära i. Vi måste se över allt som inte är lagstadgat och röra kärnverksamheten så lite som möjligt.

Enligt henne har det varit en lång process ändå sedan i oktober för att hitta verksamheter som kan minskas eller avvecklas.

– Vi har försökt hitta det minst dåliga alternativet och rangordna det.

Majoriteten med S, V och MP yrkade på att de föreslagna neddragningarna skulle genomföras enligt förslag. Det ansåg också oppositionen, med skillnaden att den strategiska kompetensförsörjningsplanen ändå skulle genomföras till en kostnad av 3,7 miljoner kronor.

– Då måste vi veta var vi ska skära istället, svarade skolchefen Malin Westling.

Moderaternas Malin Stenvall Viksten föreslog att Utbildningsförvaltningen skulle se över övriga kostnader för bland annat lokaler och administration, en kostnadspunkt där Piteå ligger högt och där man också gett ett uppdrag på samma möte om att utreda varför.

– Vi är eniga om att vi behöver se över det, men vi hinner inte till 2019 års budget. Det är ett större arbete som vi måste jobba med. I så fall måste ni ge oss mandat att göra som vi vill, sa Malin Stenvall Viksten.

– Det som skulle behöva omfördelas är 3,7 miljoner vilket motsvarar ungefär sju tjänster. Att hitta sju tjänster på administration är svårt, säger Leehau Li Nilsson, ekonomichef på Utbildningsförvaltningen.

Det slutade med att den samlade oppositionen yrkade på att förvaltningen skulle utreda och komma med förslag på finansiering. Det fick Leehau Li Nilsson att höja ett varningens finger.

– Alla åtgärder som finns i det här paketet är räknade på helårsbasis. Väntar vi längre på att trycka på knappen så måste flera tjänster bort i och med att vi har färre månader på oss att tjäna ihop de här pengarna.

Efter att majoritetsgruppen ajournerat sig i tio minuter beslutade man att avslå tilläggsyrkandet.

– Vi vill lämna en hållbar budget, en budget som vi vet kan gå ihop, och inte något som kanske går ihop eller kanske går minus, säger Louise Mörk (S).

Enligt henne är målet att äska pengar till kompetensförsörjningsplanen i nästa budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om