Nämnden bedömer att undantag strider mot kommunallagen

Lika för alla, inga undantag. Skolpolitikerna bedömer att Samuels skolskjuts till förskolan bryter mot likställighetsprincipen i kommunallagen, trots att det aldrig är prövat.

Buns ordförade Louise Mörk säger att nämnden bedömer att det är lagmässigt osäkert. (Arkivbild)

Buns ordförade Louise Mörk säger att nämnden bedömer att det är lagmässigt osäkert. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-05-28 19:00

– Jag förstår att föräldrarna känner sig svikna, men om vi gör ett undantag så kan kommunen tvingas erbjuda skolskjuts till andra vårdnadshavare som har barn i förskolan, säger Louise Mörk (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Piteå.

I Kommunallagen (kapitel 2 paragraf 3) står det om likställighetsprincipen att "Kommuner och regioner ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat".

Vad "sakliga skäl" kan vara framgår inte, men när det gäller just Samuel så har han haft skolskjuts sedan hösten 2020. Detta eftersom skolpolitikerna lovade att den handfull barn som gick förskola i Långträsk skulle få skolskjuts när skolan/förskolan lades ner efter vårterminen 2011. Alltså ett undantag från likställighetsprincipen.

Detta fanns angivet i Buns delegationsordning (kapitel 5 paragraf 3) och gav möjlighet till för- och grundskolechef att fatta beslut om skolskjuts till förskolan för barn i åldern 3 till 5 år.

Punkten lyder "Beslut om transport till förskola för barn i åldern 3 till 5 år. Avståndet ska överstiga 40 km, organisatoriska och ekonomiska förutsättningar saknas för att starta förskola på bostadsorten.”

I kommunallagen finns det möjlighet att göra undantag om det finns "sakligt skäl"?
– Ja, men var går gränsen? Två mil, fyra mil? Nämnden och kommunjuristen har tolkat det som att det inte är sakliga skäl och att vi lagmässigt var på hal is, säger Louise Mörk.

Så länge det inte är juridiskt prövat så strider det väl inte mot lagen?
– Nej, men risken finns att andra vårdnadshavare också kräver skolskjuts och överklagar till förvaltningsrätten. Där vill vi inte hamna.

Men det här "undantaget" har fungerat sedan 2011 och 2015 hamnade det på pränt. Under tio har alltså ingen överklagat, trots det beslöt Bun 20200930 att slopa undantaget, men man informerade inte dem som drabbas av beslutet.
– Med facit i hand så borde vi väl ha gjort det.

Samuel och sex andra barn med mer än fyra mil till förskola har skolskjuts fram till vårterminens slut, men sedan är det stopp. Louise Mörk säger att beslutet vilar på lagmässig grund, men påpekar att det också handlar om en kostnad.
Men ni betalar väl per bil och inte per barn?
– Ja, men det fungerar inte alltid att samåka. Ibland behövs en extra bil.

Karta: Långträsk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!