Flygplanet som sänkte Hitlers slagskepp hamnade på Strömbacka

Vem kunde tro att en askkopp i en glömd kartong i Strömbackaskolans skyddsrum kom från ett stridsflygplan som sänkte Hitlers största slagskepp?

I en låda hittade dåvarande gymnasiechefen Britta Dahlén en hel del museiföremål men även den gåtfulla pokalen i form av en stor askkopp med en mängd ingraverade namn på delar av 40- eller 50-talets personal på Strömbackaskolan.

I en låda hittade dåvarande gymnasiechefen Britta Dahlén en hel del museiföremål men även den gåtfulla pokalen i form av en stor askkopp med en mängd ingraverade namn på delar av 40- eller 50-talets personal på Strömbackaskolan.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2024-12-12 20:30

Ett av andra världskrigets mest historiska flygplan hamnade på Strömbackaskolan. Planet, en Lancaster från brittiska Royal Air Force, hade nödlandat på en äng utanför Vännäsberget i Överkalix den 12 november 1944, efter att det beskjutits av tyskarna när det deltog i den sista räden mot slagskeppet Tirpitz. Skeppet gömde sig vid Tromsö och var inte bara Tysklands största, utan även världens största.

undefined
Lars Gyllenhaal visar rektor Per Boman en kopia av stridsflygplanet Lancaster från andra världskriget i montern på Strömbackaskolan.

Churchill försökte sänka henne många gånger med flyg och miniubåtar men inget fungerade. Genom bättre kunskap kunde man skicka 30 Lancasterflygplan från Skottland till Tirpitz och på det tredje bombförsöket sänktes hon för nästan exakt 80 år sedan.

Efter nödlandningen demonterades planet av flygvapnet och Strömbackaläraren Erik Stålnacke samt två elever. Med häst och tåg fördes stora delar av planet till skolan där det ingick i undervisningen för blivande flygtekniker.

– Det är sensationellt att en svensk skola köpte ett av dessa plan och priset var 3 219 kronor för en av planets Rolls-Roycemotorer och ynka 500 kronor för stor del av själva flygplanskroppen, säger Lars Gyllenhaal, Rosvik, som skrivit boken Okända krigsspår. Händelsen beskrivs i boken och i en utställning på Strömbackaskolan.

undefined
Lars Gyllenhaals son, Jarl Gyllenhaal, gjorde en kopia av det historiska stridsflygplanet.

Det som gör historien än mer intressant är det som sedan hände med delar av flygplanet.

Nyligen pensionerade gymnasiechefen Britta Dahlén städade och rensade i skyddsrummet på Strömbackaskolan under pandemin tillsammans med flera andra. Plötsligt hittade hon en låda med gamla saker, bland annat en tung pokal, formad som en askkopp med ingraverade namn.

– Jag visste inte riktigt vad det var, vägde den i händerna och funderade på om jag skulle kasta den i metallåtervinningen. Men jag lade tillbaka den i lådan, säger hon.

undefined
Stridsflygplanet demonterades på Strömbacka men vem är eleven på bilden? Det skulle Lars Gyllenhaal gärna vilja veta.

Lars Gyllenhaal berättar att han tidigare hört rykten om att någon del av planet blivit kvar på Strömbackaskolan men ingen visste vad det var. Innan pandemin hade han därför ringt Britta Dahlén som i sin tur ringde flera gamla lärare, men ingen visste något. När han var i en lada i Kalix och letade en helt annan sak satt det ett gammalt urklipp från NSD på väggen som handlade om just denna pokal i Piteå.

– Då kunde jag ringa Britta och säga "nu vet jag vad det är som är kvar". Då sa hon "ja, det var ju den jag hittade i kartongen i skyddsrummet". Då kunde jag få med det i boken där jag berättar hela storyn, säger han.

undefined
Utan Britta Bergströms framlidne make Christer Bergströms efterforskningar skulle den häpnadsväckande historien om planets väg till Strömbackaskolan inte ha blivit berättad.

Av planets motors speciella metall tillverkades på 40-talet en smörmaskin för skolans matsal samt pokalen som har form som en askkopp, där flera lärares namn finns ingraverade. Bland namnen finns rektor Paul Andersson som varit med om att skjuta ned minst tre tyska flygplan som kränkt svenskt luftrum.

Ett möte med dem som varit med om att sänka Tirpitz blev den största nyheten i det allra första numret av Expressen den 16 november 1944.

undefined
Lancastern LM448 hade en lite ovanlig besättning, tre av de sex besättningsmännen kom från Nya Zeeland.

– Pokalen har varit i lärarrummet på skolan, det kanske blev lite coolt att röka med just den askkoppen. Den har inte visats upp annat än i Expressen där slaget i Tromsö var dagens scoop, säger Lars Gyllenhaal.

– Expressen ville köpa pokalen men de fick istället låna den när de hade sitt 80-årsjubileum i höst, jag lämnade över den personligen. Men nu är den tillbaka, säger Britta Dahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!