Mystisk upplevelse bakom debutroman

Kerstin Wixe gjorde i höst debut som författare med romanen "Vitt ljus". Under måndagskvällen gästade hon Piteå för att prata om hennes upplevelse kring ett utvidgat medvetande.

Gunni Hägg och Kerstin Wixe samtalade om det utvidgade medvetandet.

Gunni Hägg och Kerstin Wixe samtalade om det utvidgade medvetandet.

Foto: Emil Larsson

PITEÅ2018-12-03 22:48

Som kulturjournalist på Sveriges Radio har Kerstin Wixe gjort massvis med författarintervjuer.

Men först i höst gjorde hon sin debut med romanen "Vitt ljus" som är byggd på en självupplevd mystisk händelse som hon länge burit på.

Det är under 1980-talet som hon slinker ner i en svart fåtölj och något mystiskt händer.

Ett vitt sken uppenbarar sig och hennes medvetande var på en helt annan plats samtidigt som kroppen fanns kvar i fåtöljen.

Kerstin Wixe beskriver ljuset som "ett enormt energifält där mänskliga insikter finns".

Att det tog så lång tid innan hon valde att berätta historien har att göra med tiden.

– Det var inte läge att berätta för då hade man blivit beskriven som helt galen. Men nu tycker jag att det finns en annan öppenhet då bland annat medvetandeforskningen kommit igång på allvar, säger Kerstin Wixe som gästade Ordmån under måndagskvällen.

I boken får läsaren följa vännerna Kaja och Stine där den förstnämnda är i ett alternativt medvetandetillstånd.

Efter att hon försökt beskriva tillståndet försvinner hon spårlöst och det är vännen Stine som får ta del av de kvarlämnade anteckningarna.

– Jag har inte gått och drömt om att bli författare utan jag vill framförallt prata om det här. Det gör boken kanske lite speciell då jag är fortsatt intresserad av de här frågeställningarna.

Hur har reaktionerna varit på en sådan här bok?

– Jag har fått en del recensenter som verkligen försökt förstå vad det här handlar om. Sedan har jag fått folk som tycker att det här bara påhitt och som inte intresserade att föra frågan vidare. Jag visste att det skulle bli så och därför är jag inte förvånad.

Kerstin Wixe berättar även att många hört av sig med liknande upplevelser men boken riktar sig inte enbart till dem som upplevt ett alternativt medvetandetillstånd.

– Jag har försökt skriva en lättläst och spännande roman. Man behöver inte ha varit med om det här för att tycka att boken är kul att läsa, absolut inte. Sedan kan det kanske bli extra spännande om man vet att det här inte bara är hittepå.

Hur har det varit att skriva en lättläst bok om ett ämne som kan upplevas som abstrakt?

– Väldigt roligt, men en utmaning såklart. Det är svårt att sätta ord på det här och jag säger inte att jag lyckas med det heller. Folk har ju försökt göra det så länge vi har funnits, och det är jättesvårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!