Myndighet gör gigantisk kampanj

Pensionsmyndigheten gör just nu sin största informationsinsats någonsin. Syftet är att informera om pensioner samtidigt som många Pitebor får sitt orangea kuvert i brevlådan.

Prognos. Piteborna Ulf och Eva Bengtsson tog sig till Småstaden för att räta ut frågetecken om pensionen. Sara-Kajsa Eriksson, Pensionsmyndigheten, hjälpte dem att göra personliga prognoser.

Prognos. Piteborna Ulf och Eva Bengtsson tog sig till Småstaden för att räta ut frågetecken om pensionen. Sara-Kajsa Eriksson, Pensionsmyndigheten, hjälpte dem att göra personliga prognoser.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2018-02-21 18:15

Sammanlagt besöker Pensionsmyndigheten 44 orter i Sverige. Piteå tillsammans med Kalix och Kiruna är de första orterna i Norrbotten som gästas av Pensionsmyndigheten, som svarar på frågor om pensioner.

– Vårt viktigaste budskap är egentligen tre saker: jobba, jobba länge och se till att du har tjänstepension, säger Carl-Johan Pettersson, informatör vid Pensionsmyndigheten.

I dag har 9 av 10 svenskar tjänstepension via sitt arbete.

– Tjänstepensionen motsvarar fyra och en halv procent av din lön, har man inte det ska man egentligen begära att få det utbetalt med lönen så att man kan göra en egen pensionsavsättning, säger Carl-Johan Pettersson.

De som saknar tjänstepension har bara den allmänna pensionen och sitt eventuella egna pensionsparande.

– Den allmänna pensionen består av inkomstpensionen, som är 16 procent av lönen och premiepensionen, som är 2,5 procent, berättar Carl-Johan Pettersson.

Han och hans kollegor får också en del frågor om bostadstillägget för pensionärer, som sedan den 1 januari höjts med upp till 470 kronor per månad.

– Ungefär 290 000 pensionärer i Sverige har bostadstillägg i dag, men vi tror att det finns ungefär 100 000 till som skulle få det om de sökte, säger Carl-Johan Pettersson.

Han berättar att vanliga myter om bostadstillägg är att man inte kan få det om man äger sin bostad eller om man har pengar på banken.

– Tyvärr upplever en del människor det också som skambelagt att ansöka om bostadstillägg, men det ska man inte känna.

På Pensionsmyndighetens webbplats eller via myndighetens kundservice kan man ta reda på om man är berättigad bostadstillägg.

– De flesta som får ut mindre än 15 000 kronor efter skatt och som är ensamstående har möjlighet att få det, säger Carl-Johan Pettersson.

Det högsta beloppet man kan få i bostadstillägg är 5 560 kronor.

Från och med årsskiftet har många pensionärer också noterat att de får mer kvar i plånboken eftersom pensionärsskatten sänkts med i genomsnitt 380 kronor i månaden.

– Skattesänkningen påverkar dem som har en total pension på ungefär 17 000 kronor i månaden mest. Ligger man rätt på alla parametrar så kan man få upp till 1 000 kronor mer i månaden nu tack vare skattesänkningen, det höjda bostadstillägget samt höjningen av den allmänna pensionen, säger Carl-Johan Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!