- Översvämningsmyggan trivs i solsken och kan flyga sträckor på 15-20 kilometer. Den sticker i princip direkt som den slagit sig ned och det går nästan inte att vara utomhus. Då är bekämpning det enda som hjälper, berättar Jan Lundström, forskare i populationsbiologi vid Uppsala universitet.
Bekämpning
Skogsmyggan däremot flyger inte särskilt långt och dyker främst upp framåt kvällningen.
- Den brukar cirkulera runt en människa innan den slår sig ned och börjar promenera runt. Visst kan skogsmyggan vara jobbig, men som regelverket ser ut nu är det inte aktuellt med någon bekämpning av den, säger Lundström.
När man bekämpar myggor för att hålla ned antalet sprider man ut granulat, som innehåller kristaller från en bakterie, med hjälp av helikopter.
- Det är ett protein som är ungefär lika farligt som oxfilé för oss människor. Familjen stickmyggor är dock extremkänsliga mot preparatet, berättar Jan Lundström.
Blodsugare
Skogsmyggan lägger sina ägg i fuktiga sänkor och för varje hona kan flera hundra nya blodsugare födas sommaren efter.
- Myggorna kan sniffa sig till gropar som kommer att fyllas av smältvatten under våren. Äggen kan ligga flera år om det behövs, men vatten är nödvändigt för att de ska kläckas och jag tror att det blir mer mygg än vanligt i Norrbotten i sommar, säger myggforskaren.
Lundström sågar alla myggfångare som påstås rensa hela tomten från blodsugare.
- Det är rent nys att en apparat kan skydda ett helt område från myggor. Ska det fungera måste du i princip omringa tomten med myggfångare, säger han.
Förutom tjocka kläder rekommenderar forskaren myggmedel som innehåller ämnet DEET.
- Det fungerar ett tag, men sedan blir man myggbiten igen, säger Jan Lundström.
Förutom myggbett kan blodsugaren sprida sjukdomar till människan. Malaria, som förekommer i tropikerna, är nog den mest kända. Även i Sverige kan insekten föra med sig bakterier och virus.
- Uppsala universitet, Umeå universitet och FOI (totalförsvarets forskningsinstitut) driver ett forskningsprojekt och det finns många indikationer på att stickmyggor kan sprida harpest, berättar Lundström.
Även Ockelbo-sjukan, som kan ge bestående problem i lederna, sprids av svenska myggor.
- De flesta smittas under
andra halvan av augusti. Jag brukar uppmana mina kollegor att klä sig extra bra den perioden - Ockelbo-sjukan vill man verkligen inte drabbas av, säger Jan Lundström.