Myggplågan blir värre än vanligt

Den som tänker vistas i Norrbotten i sommar får räkna med myggbett. Vårvärmen och smältvattnet efter den snörika vintern har medfört att fler myggägg än vanligt kläckts. Här uppe är skogsmyggan i majoritet och nu vädrar den mänskligt blod.

Myggforskaren Jan Lundström vid Uppsala universitet tror på en rekorstor myggstam i Norrbotten i år.

Myggforskaren Jan Lundström vid Uppsala universitet tror på en rekorstor myggstam i Norrbotten i år.

Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX

PITEÅ2010-06-18 06:00
Det finns 47 arter stickmyggor i Sverige och ett tiotal av dem lever i Norrbotten. Skogsmyggan är absolut vanligast i länet och det ska vi nog vara tacksamma över. I Dalälvsområdet är det översvämningsmyggan som huserar och den arten är betydligt aggressivare än sin släkting i norr.
- Översvämningsmyggan trivs i solsken och kan flyga sträckor på 15-20 kilometer. Den sticker i princip direkt som den slagit sig ned och det går nästan inte att vara utomhus. Då är bekämpning det enda som hjälper, berättar Jan Lundström, forskare i populationsbiologi vid Uppsala universitet.
Bekämpning
Skogsmyggan däremot flyger inte särskilt långt och dyker främst upp framåt kvällningen.
- Den brukar cirkulera runt en människa innan den slår sig ned och börjar promenera runt. Visst kan skogsmyggan vara jobbig, men som regelverket ser ut nu är det inte aktuellt med någon bekämpning av den, säger Lundström.
När man bekämpar myggor för att hålla ned antalet sprider man ut granulat, som innehåller kristaller från en bakterie, med hjälp av helikopter.
- Det är ett protein som är ungefär lika farligt som oxfilé för oss människor. Familjen stickmyggor är dock extremkänsliga mot preparatet, berättar Jan Lundström.
Blodsugare
Skogsmyggan lägger sina ägg i fuktiga sänkor och för varje hona kan flera hundra nya blodsugare födas sommaren efter.
- Myggorna kan sniffa sig till gropar som kommer att fyllas av smältvatten under våren. Äggen kan ligga flera år om det behövs, men vatten är nödvändigt för att de ska kläckas och jag tror att det blir mer mygg än vanligt i Norrbotten i sommar, säger myggforskaren.
Lundström sågar alla myggfångare som påstås rensa hela tomten från blodsugare.
- Det är rent nys att en apparat kan skydda ett helt område från myggor. Ska det fungera måste du i princip omringa tomten med myggfångare, säger han.
Vad ska man göra då?
- Det bästa skyddet är att klä sig i ljusa och luftiga kläder. Helst ska man stoppa ned byxorna i skorna. Myggorna vet att de syns bättre på ljusa underlag och undviker dessa.
Förutom tjocka kläder rekommenderar forskaren myggmedel som innehåller ämnet DEET.
- Det fungerar ett tag, men sedan blir man myggbiten igen, säger Jan Lundström.
Förutom myggbett kan blodsugaren sprida sjukdomar till människan. Malaria, som förekommer i tropikerna, är nog den mest kända. Även i Sverige kan insekten föra med sig bakterier och virus.
- Uppsala universitet, Umeå universitet och FOI (totalförsvarets forskningsinstitut) driver ett forskningsprojekt och det finns många indikationer på att stickmyggor kan sprida harpest, berättar Lundström.
Även Ockelbo-sjukan, som kan ge bestående problem i lederna, sprids av svenska myggor.
- De flesta smittas under
andra halvan av augusti. Jag brukar uppmana mina kollegor att klä sig extra bra den perioden - Ockelbo-sjukan vill man verkligen inte drabbas av, säger Jan Lundström.


FAKTA Myggor
Det är enbart honmyggorna som sticks och suger blod. Honorna behöver extra protein för att kunna producera ägg.
Det finns över 3 500 arter av stickmygg beskrivna i världen. I Sverige förekommer 47 av dessa arter.
Hanmyggorna kläcks före honmyggorna och har dessutom en kortare livstid - några veckor till skillnad från honmyggorna som kan leva upp till två månader.
Stickmygg är mest aktiva i skymningen, även om det finns arter som är aktiva dygnet runt.
Myggbettet är en allergisk reaktion på stickmyggans saliv. Hur stor reaktionen blir är individuell.
Stickmyggor attraheras av olika saker - bland annat värme, koldioxid och olika luktämnen.
Stickmyggan kan, beroende på art, övervintra som ägg, larv eller fullvuxen individ. Skogsmyggan, som är vanligast i Norrbotten, övervintrar som ägg.
Källa: Biologisk Myggkontroll/Myggfri.nu
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om