Myggen har redan invaderat Piteå

Att sitta utomhus på kvällarna är redan en plåga. Med drygt två veckor kvar till midsommar har Piteå och Norrbotten drabbats av en mygginvasion. "Det kan bli för jäkligt", säger Jan Lundström, verksamhetsledare för projektet Biologisk myggkontroll.

Mygg i mängder finns redan i Piteå, särskilt drabbade är dem som bor i närheten av skogen. (Arkivbild)

Mygg i mängder finns redan i Piteå, särskilt drabbade är dem som bor i närheten av skogen. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Piteå2021-06-09 17:30

Mängder av mygg plågar redan Piteåborna, det hör samman med den snörika vintern som varit. 

– Ja, det beror på snön, när det blir avsmältning i skogen så lägger skogsmyggen sina ägg i pölarna och så kläcks dom nu i värmen. Desto fler pölar desto fler mygg. Det kan bli för jäkligt, säger Jan Lundström.

Det finns 50 arter av stickmyggor i Sverige. Två stora ekologiska grupper är dels skogsmyggor (med 22 arter). Dels översvämningsmyggor (med nio arter) som lägger ägg på fuktig mark som kan överleva i flera år.

– Översvämningsmyggen är mer aggressiva, de sticker oftast direkt till skillnad från skogsmyggen som tar mer tid på sig och surrar och surrar, säger Jan Lundström som påpekar att det bara är honorna som "jobbar" och suger blod.

Han menar att fortsättningen på sommaren beror på vädret, blir det torrt och varmt så dör myggorna snabbare, blir det blött och fuktigt kan det bli jobbigare.

Hur kan man skydda sig?

– De sticker helst på benen och fötterna där det är lättare att komma åt och sedan gillar de lukterna där nere. Så man behöver ett par heltäckande skor och gärna fladdrig, ljus byxor. På överkroppen är det bra med en ljus, fladdriga skjorta med en t-shirt under, säger Lundström som menar att även myggmedel fungerar ganska bra.

– Det finns långtidsskydd och man ska köpa med minst 20 procent av ämnet DEET. Det skyddar bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!