Mustig hundraåring på flaska

Piteå2007-12-13 00:00
Alkoholfri dryck på flaska, det som senare kom att utvecklas till läskedrycker och bordsvatten, dök upp första gången i slutet av 1600-talet. Då var det vatten från hälsobrunnar som fyllde flaskorna. Principen var att kunde man inte själv ta sig till källan kunde källan ta sig till den törstige. Det naturligt kolsyrehaltiga källvattnet tappade snabbt sin fräschör. Bubblorna försvann och kvar blev ett ofta ganska illaluktande vatten.

I slutet av 1700-talet lyckades man för första gången tillsätta kolsyra till en vätska på konstgjord väg. År 1910 lanserade Apotekarnes vattenfabrik något man kallade för must.

Musten var tänkt som ett alkoholfritt alternativ till öl, men snabbt insåg man att den hade större framgång som läskedryck vid större helger som jul och påsk. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!