- Generellt har vi haft något färre sökande men det är lika för hela landet, menar Lena Weman Ericsson, utbildningsledare på Musikhögskolan.
Prefekten på Musikhögskolan Karin Ljuslinder är inte orolig över det sjunkande intresset för skolans utbildningar.
- Vi ser inga farhågor, det har definitivt inget med utbildningarna att göra. Det är demografiska faktorer i kombination med trender, vad som är populärt, som ligger bakom minskningen.
Några exakta siffror för Musikhögskolan har inte Ljuslinder, men hon säger sig tro att antalet sökande till hela universitet minskat med knappt 15 procent.
Konkurrens
När högskolorna och universiteten vill ha så mycket studenter som möjligt skapas en konkurrenssituation.- Det finns bara en viss mängd personer som söker. Tyvärr har vi det geografiska läget emot oss när vi vill nå dem. Det är tuffare för oss, vi måste vara nästan bättre än andra utbildningar för att konkurrera, säger Ljuslinder.
Eftersom skolorna får betalt för varje elev är det viktigt att fylla alla platser.
- Det viktigaste för oss är att fylla våra studieplatser, säger Lena Weman Ericsson.
Något som skolan fortfarande hoppas ska ske.
- Möjligtvis blir det någon ledig plats på några områden, säger Ljuslinder.
Även om alla plaster fylls, hade det varit bättre med fler sökanden för skolan.
- Det ger en tryggare verksamhet om söktrycket är starkt, eftersom studenterna är vår enda inkomstkälla, så gäller det att synas, säger Lena Weman Ericsson.
Totalt kommer cirka 900 elever och 200 lärare att arbeta på skolan under läsåret.
Ny prefekt
Som PT tidigare berättat kommer prefekten på Musikhögskolan, Karin Ljuslinder, att avsluta sin tjänst, när en ersättare hittats.Arbetet med att hitta en sådan kommer att inledas i dagarna då rektorn för Luleå Tekniska Universitet, Pia Sandvik Viklund har ett första möte med ledningsgruppen. En rekryteringsgrupp kommer då att tillsättas som ska inleda arbetet med att hitta ett nytt prefekt.