Museimän bygger speleka

Männen vid Piteå båtmuseum fortsätter att ta fram kulturhistoriskt intressanta båtar – nu i form av en speleka som användes vid flottningen.

Tore Sandström och Lennart Grahn är två entusiaster av gamla träbåtar. Just nu bygger de en replika av en speleka.

Tore Sandström och Lennart Grahn är två entusiaster av gamla träbåtar. Just nu bygger de en replika av en speleka.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2018-12-08 05:00

Föreningen Piteå båtmuseum bildades 1998 av några eldsjälar med målsättning att visa upp den kulturskatt som finns i form av gamla träbåtar, motorer och fiskeredskap och att dokumentera kustkulturen. Föreningen har ett hundratal medlemmar varav 15 är aktiva båtbyggare.

Flera av dem träffas i båtmuseet vid Västra kajen varje tisdag och torsdag för att renovera gamla klenoder och tillverka nya båtar byggda på gamla traditioner.

PT har tidigare berättat om föreningens arbete med att ta fram den skötbåt som användes av forna tiders fiskare. Den blev klar sommaren 2016. I fjol sjösattes replikan av en fälbåt. De användes av säljägare efter Norrlandskusten.

Nu har gubbarna vid museet startat ett nytt projekt i form av en fem meter lång så kallad speleka.

– Under förra hösten arbetade vi mycket med en utställning om sjöfarten i Piteå där en stor del var trafik med bogserbåtar. Enbart SCA hade 18 stycken och Wiréns hade också flera båtar, säger Tore Sandström, ordförande för Piteå båtmuseum.

Många av de båtarna drog tunga timmersläp från dåvarande Assi. Timret från flottningen lades upp och buntades i 20 meter långa ramflottar med stöttor.

– Spelekan hade ett vajerspel i mitten av båten och användes för att dra undan ramen för att frigöra timret. 40 till 50 ramflottar lades upp där timret drogs till Karlsborg utanför Kalix. På vägen hem tog båten med sig klentimmer, säger Tore Sandström.

Inför arbetet med spelekan fanns inga ritningar men här hade byggarna tur.

– Det visade sig att Walton Öhlund som bor på gamla flottningsstället vid Böle bom hade mallar till en speleka byggd 1938. Det byggdes många sådana spelekor i snickeriet där, säger Tore Sandström.

Vajerspelet hittades nedgrävt utanför Skellefteå.

När PT besöker båtmuseet har gänget kölsträckt ekan och lagt de första bordvarven. Båten tillverkas i norrländsk fura och beräknas vara färdig till våren.

Den är inte det enda objekt som är föremål för museimännens färdighet. I det gamla magasinet finns också en ”julle” byggd någon gång under 1950-talet av bröderna Wallin i Bertnäs.

– Wallin gjorde fem jullar där förebilden var en båt som de hittade på isen, förklarar Bosse Berglund, kassör i Piteå båtmuseum.

I dag har båten sprickor och skadade bord ska bytas ut. Den beräknas vara klar före jul och sedan ska den visas i båtmuseet.

0911-645 00

Piteå båtmuseum

Föreningen huserar i flera gamla magasin vid Västra kajen och arbetar med att bevara gamla båttraditioner bland annat genom att hålla kurser i traditionell båtbyggnad, reparation av gamla båtar och motorer samt berättarkvällar om den mångskiftande verksamhet som präglat kusten.

Den ekonomiska basen utgörs i första hand av den årsavgift som medlemmarna betalar. Föreningen får också stöd av en lokal bank och företag som sponsrar material till båtbyggnationerna.

Källa: Piteå båtmuseum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om