Museet hårt drabbat av besökstorka i sommar

Piteå är det museum i Norrbotten som drabbats hårdast av besökstorkan i sommar. Tappet är hela 70 procent jämfört med ifjol.

Piteå museum är hårt drabbat av den rådande pandemin. Hela 70 procent av besökarna under sommarmånaderna uteblev jämfört med 2019.

Piteå museum är hårt drabbat av den rådande pandemin. Hela 70 procent av besökarna under sommarmånaderna uteblev jämfört med 2019.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2020-09-25 20:00

Sveriges museers sammanställning visar hur hårt drabbade några av länets museer blev under sommaren på grund av coronapandemin. 

Museet i Piteå tappade flest besökare, 70 procent färre än 2019 tog del av museets utbud. I fjol kom 5 455 besökare under juni till augusti, medan det kom 1 604 denna sommar. 

Orsaken är främst det rådande smittoläget. Men även att museet inte öppnade förrän den 16 juni, ombyggnadsstöket på Rådhustorget och målning av fasaden bidrog till det stora tappet, enligt Lena Backman vid Piteå museum.

– Ja, det har varit många saker som bidragit. Målningen av fasaden med ställningar och hela huset täckt, gjorde att det inte såg så inbjudande ut och vi fick frågor om vi ens hade öppet, säger hon.

De flesta evenemangen, ute som inne, större som mindre, har ställts in eller gått på halvfart. Turisterna, framför allt de norska, brukar vara flitiga museibesökare men i år har de nästan helt uteblivit.

– De cirka 500 besökare vi brukar ha vid montern på Kyrkmarknaden i Öjebyn har också fallit bort. Vi har inte heller haft våra fem årliga trivselkvällar i fiskarstugan som drar ett 50-tal personer varje gång, säger Lena Backman.

Sophie Nyblom, tillförordnad museichef, berättar att hon är orolig för hur den ökande smittspridningen kommer att påverka verksamheten framåt. Samtidigt är hon lättad över att museet inte blivit drabbat ekonomiskt i och med att besöken är gratis.

– Men om coronapandemin håller i sig länge kan museet bli bortglömt. Vi funderar som så många andra kulturinstitutioner på om vi ska lägga mer tid på att använda sociala medier för att påminna människor om att vi finns, säger hon och fortsätter:

– Vi står inför 400-årsfirandet om några månader. Värsta scenariot är om vi får en ökad smittspridning som gör att vi måste stänga.

Museet jobbar i det fallet på en plan b, där bland annat digitala lösningar kan bli enda sättet att nå ut.

– Vi har planerat en föreläsningsserie, två utställningar varav en om kvinnor i bygden. Vi är också involverade i en del samarbeten, bland annat ett bildspel om Piteå stad, säger Sophie Nyblom.

Som kronan på verket har museet i samband med 400-årsjubileet ansökt om att få visa Sveriges största samiska skattfynd från Gråträsk, den så kallade Gråträskskatten.

– Vi hoppas att vi kan ha öppet då, annars får vi skjuta på att visa den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!