Munksundsbo stred i Röda armén

Yngve Markstedt och hans hustru Rut från Munksund stod fast vid att kommunismen var sanningen och den enda rätta läran. De lämnade i unga år Sverige och Munksund för Sovjetunionen. Sovjet och kommunismen blev de också trogen till döden.

Röda armén drog ett tungt lass i kriget mot Nazityskland. Det var under det kriget som Yngve Markstedt fick plikta med sitt liv.

Röda armén drog ett tungt lass i kriget mot Nazityskland. Det var under det kriget som Yngve Markstedt fick plikta med sitt liv.

Foto: Arkivbild

Piteå2020-07-20 10:06

Yngve var sågverksarbetare i Munksund. Han var 14 år när ryska revolutionen bröt ut 1918. Han och många i hans familj var aktiva kommunister. När han fick möjlighet att resa till Sovjetunionen tog han chansen. Och där blev han kvar livet ut.

Makan Rut, född Lindberg och bördig från Degeränget, arbetade som handelsbiträde. Hon och Yngve träffades i Munksund och tycke uppstod. Det resulterade i att de den 8 februari 1932 lovade att – i en borgerlig vigsel – älska varandra i nöd och lust intill döden skulle skilja dem åt. Vigselförrättare var landsfiskal Bernhard Rutfors.

Yngve Markstedt finns antecknad i Piteå landsförsamlings bok över obefintliga. Där hamnade personer som exempelvis flyttat eller emigrerat utan att ta ut flyttningsbetyg. I boken finns senare antecknat anledningen till att Markstedt hamnat där. Pastorsexpeditionen fick nämligen 1935 meddelande från kunglig majestäts befallningshavande (landshövdingen) i Luleå att Markstedt den 19 september 1935 upptagits till sovjetrysk medborgare.

När makarna gav sig av till sitt nya hemland framgår inte. Mycket talar för att de åkte dit kort efter ingånget äktenskap. När så kriget kom kommenderades Yngve Markstedt att delta i försvaret av landet. Han var en av hjältarna som försvarade landet mot tyskarna.

För kamrat Markstedt från Munksund varade kriget till 1943 då han stupade på sin post. 

Hans älskade Rut levde vidare. Om makarnas tid i Sovjet vet vi inte mycket. Det framgår av en notis i Piteå-Tidningen att Rut Markstedt en tid efter makens död genom brev, som nådde Piteåbygden två år senare, berättade att Yngve Markstedt avlidit efter att ha stridit för Röda armén. 

Röda armén, egentligen Arbetarnas och böndernas röda armé, var bolsjevikernas armé skapad av Lev Trotskij 1918 under ryska inbördeskriget. Efter stora fosterländska kriget, en del av andra världskriget, ändrades år 1946 namnet till Sovjetarmén.

Senare framförde Rut Markstedt önskemål om att, på ålderns höst, få återvända till Sverige och begravas i sin hembygds jord. Det var då inte möjligt. Sovjetunionen var ett slutet land och det var mycket ovanligt att sovjetmedborgare fick resa utomlands. 

Av tillgängliga uppgifter framgår att Rut senare gifte om sig med en rysk krigsveteran. Denne hade vissa privilegier, vilket möjliggjorde att de fick besöka Finland och även ha tillgång till bil. Hon tog då chansen att, tillsammans med maken, olovligen ta sig över gränsen till Sverige för kortare besök hos sina släktingar i Piteåbygden. Det lyckades hon med vid två tillfällen utan att det någonsin avslöjades. När och var hon senare avled i Sovjetunionen framgår inte. Hon uppges ha varit bosatt i Petrosavodsk.

Inte heller framgår det var Yngve Markstedt fick sitt sista vilorum.

Yngve Markstedt var född 1904 och uppvuxen i Munksund. Han näst yngst i en barnaskara på sex som bestod av, förutom han själv, Harald Amandus, Oskar Alexander, Svea Viola, Karl Valfrid och Sven Erik.

Rut, med flicknamnet Lindberg, växte upp på Degeränget i en barnrik familj. En tid var föräldrarna bosatta i Långnäs. Där föddes nio barn och efter flytten till Degeränget växte familjen med ytterligare tre barn. Det äldsta var född 1878 och Rut, den yngsta, föddes 1907.

Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är överväldigande och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!