Tidigt på fredagsmorgon anlände flytkranen Lodbrok till vrakplatsen som hade märkts ut och förberetts av dykare dagen innan. Kranen lyften upp Munksund 5 cirka 1,5 meter i propelleraxeln så att dykare kunde få under de tjocka stålvajrar som båten lyftes upp i.
Sakta, sakta närmade sig bogserbåten vattenytan och det gick nästan att ta på stämningen bland inblandad personal och åskådare i fritidsbåtar som hade samlats.
Jan Lindbäck, vd för Marine solutions MG som fick uppdraget av Piteå kommun, är nöjd.
– Den kom väldigt fint upp, men det är inte färdigt än. Den innehåller otroligt mycket sand och slam så det är svårt att komma åt utrymmena. Båten är väldigt tung, den borde väga 70-80 ton och vi lyfte 140 ton, säger han.
Nu ska Munksund 5 fraktas till Sandholmen och där ska man kontrollera om den innehåller tjockolja eller inte. Redan under fredagen när vraket precis hade bärgats såg man spår av olja i båten.
– I och med att skrovet verkar tätt så får allt vara kvar tills den står på land, säger Lindbäck.
Dykaren Chris Nyström var en av dem som kopplade vajrarna under Munksund 5 och sikten var dålig.
– Uppskattningsvis såg man en meter. Det var mörkt och mycket skräp i vattnet så det var svårt att navigera sig där nere. Det svåraste var att mäta in vart lyftoken hamnade så att båten skulle komma upp någorlunda rakt, berättar han.
På bryggan intill Storfors varv och marina har flera nyfikna Piteåbor, många utrustade med kikare och kameror, samlats för att följa det pågående bärgningsarbetet ett par hundra meter ut i fjärden.
– Känslorna är varma för Munksund 5, min farfar Nils Norberg jobbade på båten. Han har arbetat mycket för att den här bärgningen skulle ske. Jag önskar att han hade fått uppleva det här i dag, säger Cecilia Norberg.
Hon hoppas att man ska ta vara på båten och att man ska ställa upp den på land så att man kan titta på den.
Intresset för bärgningen är stort och när PT var på plats stod ett 40-tal personer på olika platser i hamnen för att följa arbetet på håll. Peter Sjöström var en av dessa och han har tidigare arbetat som dykare. För drygt 15 år sedan dök han ner till Munksund 5 och in i maskinrummet.
– Men det var väldigt grumligt vatten, berättar han.