Jenny Ljungberg, 54 år, har beslutat sig för att cykla till 40 orter på 70 dagar, totalt 300 mil runt om i Sverige. Detta för att sprida kunskap om neurologiska sjukdomar och samla in pengar till forskningen och Neuroförbundets verksamhet.
– Jag tycker det är härligt att cykla och har länge velat göra ett race genom Sverige, men sedan jag fick min MS-diagnos har livet varit mer begränsat, säger Jenny.
Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, läkemedel kan bromsa sjukdomens utveckling och lindra besvären.
Jenny fick tidigare sina bromsmediciner via dropp på sjukhuset, men i dag löser hon ut dem på apoteket och tar sprutorna själv.
– Därför går det att genomföra det här. Det är också en del av att leva med en MS-diagnos. Jag kan inte tänka att det här stora äventyret kan jag göra när jag är pensionär, då är det inte säkert att jag orkar cykla lika mycket.
Ett viktigt budskap med resan är att visa att det går att leva ett aktivt liv trots MS.
– När jag fick diagnosen så hamnade jag i chock och såg bara mörker framför mig. Då är det skönt att ha kontakt med Neuroförbundet och få veta hur andra har det. Man är inte ensam och det finns lösningar på problem man ser framför sig, säger Jenny.
Hon tycker det är roligt att det hänt så mycket med forskningen och medicinerna under de senaste åren, samt en ökad kunskap om att fysisk aktivitet påverkar måendet positivt.
– Det är jag ett levande bevis på. Jag rörde mig mycket innan diagnosen, nu har jag nog ökat träningsdosen bara för att jag kan och det är så roligt.
Till vardags bor Jenny i Västra Frölunda utanför Göteborg med sin familj och jobbar inom skolan. Nu är hon tjänstledig i tre månader och startade resan i Kiruna den 7 augusti.
I lördags cyklade hon in till Piteå och stod tillsammans med Neuro Piteå älvdal i ett tält på gågatan för att dela ut information.
– Vilken härlig stad Piteå är! Sedan träffade jag några goa människor från Piteåföreningen och vi pratade med folk som kom förbi.
Planen är att cykla ner till Skåne och Blekinge, för att sedan vända uppåt igen. Målet är Stockholm i samband med Polyneuropatidagen den 16 oktober.
Nästan en halv miljon svenskar har i dag en neurologisk diagnos. Totalt finns över 100 olika diagnoser, exempelvis MS, ALS, epilepsi, Parkinson och polyneuropati.