Motorfordon körs på GC-vägar

Motorfordon, bland annat A-traktorer, uppges köra på gång- och cykelvägar runt om i Piteå kommun. Gatuchefen Micael Kemi ser allvarligt på problemet. "Det är med fara för någon annans liv. Det måste upphöra", säger han.

Piteå kommun har gått ut med information om att motorfordon körs på gång- och cykelvägar runt om i kommunen. Nu vädjar kommunen till alla att ta ansvar, följa regler och lagar för att undvika olyckor. (Arkivbild)

Piteå kommun har gått ut med information om att motorfordon körs på gång- och cykelvägar runt om i kommunen. Nu vädjar kommunen till alla att ta ansvar, följa regler och lagar för att undvika olyckor. (Arkivbild)

Foto: Maria Hedenlund

Piteå2024-05-26 20:00

Piteå kommun har fått in många synpunkter om att motorfordon, bland annat A-traktorer, kör på GC-vägar.

"Gång- och cykelvägar är till för oskyddade trafikanter, som gående och cyklister. De används flitigt av barn till och från skolan, kompisar och fritidsaktiviteter. Ingen, framförallt inte barn, är beredda på att möta fordon på gång- och cykelvägar. Vi vädjar därför till alla att ta ansvar och följa de regler och lagar som finns för att undvika olyckor", skriver kommunen på Facebook.

Enligt Micael Kemi är detta ett återkommande problem och sker främst i villakvarter. Han tror att det är bekvämlighet som ligger bakom den här typen av olovlig körning.

– Bekvämligheten kan få stora konsekvenser att någon oskyddad trafikant kan fara hemskt illa, det vill jag att man tar med sig. Det är med fara för någon annans liv, det är allvarligt. Det måste upphöra, säger han.

På vissa platser ställer kommunen ut hinder, men inte överallt. För många hinder kan få konsekvenser för de oskyddade trafikanterna som kan ramla, cykla eller snubbla på hinder. De kan också vara i vägen för utryckningsfordon eller snöröjning.

– Vi försöker jobba med information i stället. Vi uppmanar medborgare om de ser någon köra där att säga till den personen, sen ringa polisen, säger Kemi.

undefined
Micael Kemi, gatuchef i Piteå kommun. (Arkivbild)

Kommunen uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar.

– Det är inte bara ungdomar som kör, det är vuxna också men med A-traktorerna så kan föräldrarna hjälpa till att prata med ungdomarna, säger Kemi.

Kommunen kontaktar också polisen om det är många som kör på speciella ställen.

Är något område mer drabbat?

– Det är olika områden, men Djupviken har haft mycket. Där är det mycket korsande gång- och cykelvägar mellan områdena, säger han.

Mats Lundmark, trafikansvarig vid Piteåpolisen, säger att det förekommer olovlig körning på gång- och cykelvägar men han har inte fått uppgifter om att det är ett stort problem.

– Det är ett svårt brott att beivra om man inte tar dem på bar gärning, när vi åker dit så är det ingen som kör. Det kan vara bra att man ringer så vi får en uppfattning om hur stort problem det är, säger han.

Han säger att de för dialog med kommunen och kan därigenom styra upp var det är störst problem och utifrån det göra en insats. Lundmark uppmanar föräldrar att prata med sina barn som kör A-traktor eller EU-moped att hålla sig till reglerna.

undefined
Mats Lundmark, trafikansvarig vid Piteåpolisen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!