I två års tid har kommunutredningen arbetat med att ta fram en strategi för att stärka kommunerna. Slutbetänkandet ska lämnas in till regeringen i höst och huvudsekreteraren Sverker Lindblad var på plats i Piteå för att berätta om det pågående arbetet.
– Ofta när vi pratar med kommunerna om utmaningarna så säger de nästan som en ryggmärgsreaktion: "Vi ska nog klara det om vi samverkar mer och jobbar med digitaliseringsåtgärder". Vi är tveksamma till om det räcker, säger Sverker Lindblad.
SNS-rapporten föreslår bland annat att svaga kommuner kan lämna över delar av kärnverksamheten till en annan aktör, men det är Sverker Lindblad skeptisk till.
– Vi börjar nog inse att det finns stora nackdelar med asymmetriska lösningar. I den här mindre kommunen skulle det bli så att man inte får rösta på de politiker som ansvarar för vissa av frågorna. Det kanske sköts av en grannkommun. Det blir ett underskott i demokratin.
Samverkan ser han som en viktig möjlighet – men inte som en lösning för alla verksamheter.
– Vi ser inget exempel på att en kommun vågar låta grannkommunen ta hand om grundskolan eller äldreomsorgen.
Att uppmuntra kommuner att slå ihop sig med grannkommunerna kan bli ett förslag i kommunutredningen.
– Man kan fundera på om det behövs incitament för sammanläggningar på frivillig väg. Vad det kan vara har vi inte kommit fram till i utredningen, men det finns en del som talar för att vi måste komma med något skarpt.
Han nämner ett exempel på morot.
– Det som ofta nämns är någon form av skuldavskrivning.