Olsson är den erfarne kriminalpolis som på privatbasis gått igenom hela Kalamarksutredningen, funnit flera orimligheter och fakta som talar emot den fällande morddomen mot Kaj Linna.
Och när sedan det så kallade kronvittnet, på vars utpekande Linna fälldes, ändrat sin historia fann även Högsta domstolen att en ny prövning var motiverad och beviljade resning.
Jens Göransson, den åklagare som fått målet i sitt knä, öppnade utredningen och satte Grova brott-poliserna i Umeå med att förutsättningslöst utreda mordet igen blev Jan Olsson först försiktigt förväntansfull.
Och när åklagaren anhöll kronvittnet på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt rån blev han riktigt glad:
– Jag trodde att man fått ett genombrott i utredningen, att man funnit teknisk bevisning eller annat som kunde binda honom till platsen och gärningen, men så var det tydligen inte, säger Olsson på telefon från Stockholm.
Han är nu betydligt mer nollställd, kanske rentav litet ledsen.
– Ja, jag är rädd att åklagaren lägger ner alltihop nu, att man ger upp hela utredningen och för Kaj Linnas del är det bra, han blir ju frisläppt då, men det betyder också att fallet aldrig blir löst. Att den eller de skyldiga går fria.
Olsson berättar om en av gångerna då han och kriminalkollegan Peter Karlsson följde i mördarens spår på plats i Piteå. Båda är övertygade om att den polske medborgare som sitter fängslad för dubbelmordet är Långared är den som mördat även i Kalamark.
– Och när vi var där i Piteå och byarna runt omkring, började en person vi pratade med osökt att berätta om flera polska medborgare som befunnit sig i trakterna. Hade vi haft polisiära resurser att tillgå, hade vi kanske hittat igen honom nånstans där i trakterna, det är jag övertygad om, säger Olsson.
– Och det är det jag menar, det finns alla förutsättningar att lösa det här mordet bara man fortsätter utreda!
En som däremot inte vill att man fortsätter utreda, i vart fall inte hans klient, är kronvittnets advokat Marko Tuhkanen. Han var glad efter tingsrättens besked i fredags, att det inte blev någon häktning av 44-åringen och att han skulle släppas.
Desto mer irriterad blev han i helgen, då utredningen uppenbart fortsatte.
– Åklagaren har ingen rättslig grund för att beslagta datorer och telefoner då min klient inte ens är skäligen misstänkt, säger han.