Monika Holmgren är orolig för att hennes make ska smittas av corona och att hon ska smitta honom. På grund av sjukdomen har han två olika boenden – hemma i lägenheten och på Trädgårdens äldrecentra.
– Det är sagt att äldreboendena ska prioriteras och då tycker jag att det är märkligt att man inte ger vaccin till dem som bor på Trädgården också. Många är sköra och behöver få ta vaccinsprutan, säger hon.
Monika har försökt att skaffa information, men hon upplever att det är svårt.
– Min man fyllde 87 år i höstas och jag är 85 år och diabetiker typ 2. Ingen har kunnat ge mig ett besked när jag har ringt runt. På vår hälsocentral vet de heller inte när vaccineringen kan starta för personer i riskgrupp. Jag tycker det är konstigt att det är så diffust. Andra anhöriga har hört av sig till mig med oro, säger hon och fortsätter:
– Jag kan inte leva helt isolerad. Jag går ut handlar och gör det jag måste. Därför är jag också rädd att jag ska råka smitta honom, säger hon.
Annelie Lindström, enhetschef på Trädgårdens äldrecentra, tycker inte att hon mött särskilt mycket oro från anhöriga.
– Vi hör att anhöriga har funderingar och vi vet också att det är jättemånga som längtar och väntar efter en vaccinering. Trädgården ingår i ordinärt boende vilket innebär att våra gäster innefattas av samma regler som hemsjukvården och hemtjänsten. Det är likadant som att bo hemmavid. Man har sin egen läkare på den hälsocentral där man är listad, säger hon.
Vaccinet är känsligt. Om man öppnar och flyttar det så kan doser gå till spillo.
– Vi har olika gäster varje dag. När någon flyttar från oss till ett äldreboende så blir de vaccinerade, säger hon.
Christer Grahn, hälso- och sjukvårdschef i Piteå kommun, menar att Trädgårdens äldrecentra har en avlösningsverksamhet och därför skiljer sig från de särskilda boendena.
– Vi har hunnit med att vaccinera ett fåtal som bor där men det handlar om personer som har ett boendebeslut och är på väg att flytta in på äldreboende. I och med det tillhör de prioriteringsgrupp ett.
Kan du förstå den oro som många anhörigvårdare känner?
– Ja, det gör jag och det är fler grupper som har hört av sig. Helst skulle vi vilja vaccinera alla samtidigt, men det går inte. Vi måste följa prioriteringsordningen och se vilken tillgång på vaccin som vi har.