PT har tidigare skrivit om att ideella andrahandsbutiker kan tvingas betala moms på sin försäljning. Så är det nu.
Beslutet som trädde i kraft vid årsskiftet innebär 25 procent moms på försäljning av skänkta varor.
Protesterna lät inte vänta på sig. Namnlistor figurerar både i butiker och digitalt.
– Det här slår hårt mot andrahandsbutiker som bedriver verksamhet för att finansiera hjälpverksamhet, säger Per Åsling, C, ordförande i Skatteutskottet som är drivande för en förändring i frågan.
Stor omsättning
Även om beslutet är fattat så verkar det inte ha slagit igenom riktigt än.
Vid Kupan i Piteå fortsätter man som vanligt tills man får nya direktiv.
– Ja, det är mycket som är oklart än, säger Svärsudd.
En andrahandsbutik som fick tillämpa de nya skattereglerna på försök förra året finns inte kvar. Verksamheten gick helt enkelt inte att driva.
Men Svärsudd är inte orolig för Kupan i Piteå.
– Vår butik har den näst största omsättningen i Sverige. Vi kommer att finnas kvar.
Dyr hyra
Han tror att Kupan kommer att gå ungefär plus minus noll eftersom de nya reglerna gör att Röda korset får dra av momsen på hyran.
– Och vi har dyr hyra nu.
Han tycker det är tråkigt med merarbetet som momsen kommer att skapa och att det innebär att varorna kommer att bli dyrare vilket i slutändan drabbar de som har det sämst ställt i samhället.
Kupan är en viktig arbetsplats för många människor. I Piteå finns 14 anställda varav 13 finansieras genom bidrag.
– Vi gör en viktig social gärning. Arbetsförmedlingen skickar också hit människor får arbetsträna. Kupan är en viktig mötesplats, hit kommer man för att fika och träffa folk, säger Svärsudd.
Fallrepet
De mindre Röda kors-butikerna som har samma upplägg kan vara på fallrepet. I Älvsbyn och Arvidsjaur finns två mindre butiker, totalt finns 12 butiker i länet inklusive Piteå.
Per Åsling tycker att momsbeläggningen är för bedrövlig.
– Ökade kostnader för butikerna, varorna blir dyrare och Röda korset anser det svårt att höja priserna. Risken är uppenbar att många butiker inte kan fortsätta.
Samtal förs med politiker i riksdagens Skatteutskott och Finansutskottet där organisationer som Myrorna, Röda korset och Stadsmissionen fått gehör för att något måste göras.
– Det måste till en lagändring och det tar ju ett tag men vi försöker stressa på. Jag hoppas på en ordentlig politisk uppbackning, säger Åsling.
Momsbeläggningen är avgjord i förvaltningsdomstolen och Skatteverket måste följa det beslutet.