Modeskapare satsar i Piteå

I Norrfjärden utanför Piteå pågår en ny typ av modeverksamhet. Lisa Bergstrand har startat märket "A New Sweden Norrfjärden" där hon vill satsa på hållbara plagg i ull.

Lisa Bergstrand har startat märket "A New Sweden Norrfjärden".

Lisa Bergstrand har startat märket "A New Sweden Norrfjärden".

Foto: David Bornscheuer

PITEÅ2019-01-23 17:16

Lisa Bergstrand kommer från Piteå och är modedesigner i grunden. Hon har pluggat textil i Sverige och modedesign i Milano och Paris. Efter att ha bott åtta år i Paris där hon jobbat som designer på olika modehus som Saint Laurent, Givenchy och Céline valde hon att flytta hem.

– Jag flyttade tillbaka till Stockholm för att jag kände mig leds på modebranschen. Både genom hur de använder sig av arbetskraft men också hur man använder material och "fast fashion". Även om de stora som jag har jobbar på som YSL tillverkar lite mer lokalt så härmar alla mindre företag dom och det kändes inte mycket bättre. Jag kände att ifall jag verkligen ville göra något bra så skulle jag göra det själv. Jag började undersöka vad som fanns i Sverige.

Med fokus på hållbarhet ville hon skapa något som skulle vara lokalt och av ett naturligt material. Steget blev att starta företaget A New Sweden Norrfjärden och hon bestämde sig för att skapa kläder helt i ull.

– Egentligen kände jag inte till så mycket om ull. När jag började tänka ville jag blanda ull med tencel som är ett material som kan göras av cellulosa från svensk skog. Genom att blanda svensk ull och med material från svensk skog skulle jag kunna göra något som var helt svenskt.

Hon åkte runt till olika pappersbruk och förstod snabbt att det var mycket kemikalier som var inblandade i utvinningen av cellulosa. I Sverige använder vi bara 18 procent av allt ull, det räknas som en sidoprodukt utanför fårkött.

– Man måste klippa en gång per år och de flesta bränner upp ullen eller gräver ned den då den är komposterbar. Jag insåg att det var ullen som jag vill satsa på för att skapa en efterfrågan och få folk att inse att man kan göra en massa saker av den.

Nu är hennes första kollektion klar och den kommer hon att lansera under modeveckan i Stockholm med en pop-up butik och ett mindre event. Hennes första plagg är en sweatshirt som är ett klassiskt plagg som egentligen bara görs i bomull. Linas plagg är i 100 procent ull och helt naturlig. Till slut blev det även ett unisexplagg som passar både för killar och tjejer.

– Det är egentligen inte en modekollektion. Tanken är att jag ska göra ett plagg per kollektion och en kollektion per år. Jag vill inte göra som alla andra märken och producera fyra kollektioner per år där varje kollektion har minst tjugo plagg. Det känns inte alls hållbart och man säljer inte allt och jag vet att det blir massa spill efter vägen. Jag vill fokusera på att göra ett plagg och sköta hela produktionsledet. Jag har till och med hämtat ullen från fårägarna.

Känns det som att modebranschen börjar tänka mer hållbart?

– Under det senaste året har det blivit mer trendigt att prata om hållbarhet. Sedan är jag rätt skeptisk, alla har olika definitioner av hållbarhet. Det är klart att jag tycker att det är bättre att man använder sig av ekologisk bomull än av ickeekologisk bomull. För varje 100 gram bomull så är det 27 gram bekämpningsmedel som används. Jag hoppas att man som konsument börjar tänka mer på vad man har på sig rent materialmässigt och vart plagget kommer från.

Hur är det att driva ett modebolag i Norrfjärden?

– Det är lite krångligt med utskick och sånt. Samtidigt ville jag vara här för det känns som att vi oftast glöms bort. Det kändes viktigt att det var baserat här och här är mina rötter.

Vad har du för planer 2019?

– Förhoppningsvis så kommer jag att kunna börja jobba med nästa produkt efter lanseringen. I vår är det tänkt att jag ska börja undersöka lite andra fårraser och se vilken sorts ull jag kan använda till nästa plagg som kommer att bli en jacka. Jag har aldrig tänkt att jag ska tjäna en massa pengar på detta. Det jag vill är att visa att det faktiskt går att göra mode på ett bra sätt och att det går att göra det i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!