Moderaterna vill ändra alkohollagarna

Moderaterna vill avskaffa matkravet vid alkoholförsäljning och tillåta alkoholförsäljning vid take-away och hemleverans av mat. Ett förslag som får IOGT–NTO att rasa.

Moderaterna vill avskaffa matkravet vid alkoholförsäljning på krogen och tillåta alkoholförsäljning vid take-away och hemleverans av mat. (Arkivbild)

Moderaterna vill avskaffa matkravet vid alkoholförsäljning på krogen och tillåta alkoholförsäljning vid take-away och hemleverans av mat. (Arkivbild)

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Piteå2021-11-09 19:00

När Moderaterna höll sin arbetsstämma i Helsingborg för ett par veckor sedan så antogs ett förslag som går ut på att ändra och förenkla alkohollagstiftningen för krögare.

I nuvarande lagstiftning framgår det att ett stadigvarande tillstånd för alkoholservering endast får medges om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen, samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat. Lagen säger dessutom att gästerna ska erbjudas ett varierat utbud av maträtter att välja på.

En lag Moderaterna ska verka för att avskaffa. Partiet vill också skapa ett regelverk som möjliggör försäljning av alkohol i samband med hemleverans av mat samt take-away.

– Jag var inte på stämman och vi har inte diskuterat det här inom partiet i Piteå, men själv tycker jag att det är ett naturligt steg att ta, säger Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna i Piteå.

Ser du några risker med att avskaffa matkravet på krogarna?

– Visst kan saker missbrukas, men jag tror inte att folk skulle supa mer. Det finns ju ordningsregler som reglerar den saken. Jag vet att det finns kritik, men som moderat värnar jag friheten. Jag tror snarare att vi får en större mångfald med exempelvis vinbarer, säger Håkan Johansson.

Nykterhetsförbundet IOGT–NTO har en helt annan syn på saken och dess ordförande Lucas Nilsson skräder inte orden.

– Vi har redan idag en restaurangnäring som är helt alkoholberoende vilket visar sig i form av överservering, våld på och utanför krogen och sexuella trakasserier av serveringspersonal. När krogarna hade minskade öppettider under coronapandemin så minskade antalet samtal till SOS Alarm med 30 procent. 

Lucas Nilsson anser att det visar hur viktigt det är att kommunernas tillsyn lever upp till dagens alkohollag.

– Effektiv tillsyn med tydligt matkrav, kontroll av hederlighet och reglerade öppettider krävs uppenbarligen för att restauranger ska hålla sig i skinnet.

Sven–Gösta Pettersson (S) är ordförande i socialnämnden och medlem i IOGT–NTO. Han uttalar sig i det här fallet enbart utifrån perspektivet som ordförande för nämnden.

– Socialnämnden har inte hand om tillståndsbiten, men vi ser ju baksidorna med alkohol. Vilka förödande konsekvenser det kan få. Jag tycker att det är ett dåligt förslag. Det ökar risken för att myndigheterna tappar kontrollen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!