Piteå-Tidningen har kartlagt inkomsten under 2017 hos samtliga 182 kandidater till kommunfullmäktige i Piteå. Moderaterna är det parti som toppar inkomstligan. Där hade den genomsnittliga kandidaten en inkomst av tjänst på 456 540 kronor, vilket motsvarar en månadslön på cirka 38 000 kronor. Allra mest tjänade moderaten Jan-Eric Sandberg. Hans inkomst under 2017 var 1 146 542 kronor. Partikamraten Kerstin Lundqvist låg inte långt efter med en inkomst på 1 032 692.
– Det känns bra att vi är det parti som tillför mest skatt till den offentliga välfärden, säger gruppledaren Håkan Johansson som själv hade 893 641 kronor i lön och 74 226 kronor i inkomst av kapital under 2017.
Vad tror du det här beror på?
– Det är svårt att säga. Men det är kanske rimligt att de som har jobb och är utbildade inte dras till Vänsterpartiet. Om man är för att människor ska ha valfrihet och nå sina drömmars mål är Moderaterna ett bra parti.
Hur påverkar resultatet föreställningen om att Moderaterna skulle vara ett parti för höginkomsttagare?
– Det stämmer inte. Vi har jättemånga som är funktionshindrade, vi har studenter, MUF är till exempel det största ungdomsförbundet. Vi är inte ett parti för höginkomsttagare, däremot är det väl så att för den som vill arbeta och ta sig framåt så är moderat politik bra, säger Håkan Johansson.
Socialdemokraterna hamnar inte långt efter Moderaterna i inkomsttoppen. De 59 kandidaterna på valsedeln tjänade i genomsnitt 439 164 kronor. Statistiken dras bland annat upp av kommunalrådet Anders Lundkvist, som hade 1 057 533 kronor i inkomst under 2017. Andra höginkomsttagare på S-listan är bland annat Maria Truedsson, 1 021 861 kronor, Roland Olofsson, 1 009 191 kronor, och kommunalrådet Helena Stenberg, 961 967 kronor.
– Jag har väl egentligen ingen reaktion på det. Vi har en blandning av kandidater på vår lista precis som Moderaterna, säger Helena Stenberg om Socialdemokraterna är det parti med näst högst medelinkomst.
Har du några synpunkter på att ett arbetarparti har så många höginkomsttagare på valsedlarna? 18 personer tjänar över 500 000 kronor?
– Nej, jag tänker att det är värderingarna som spelar roll, att man väljer att bli medlem i Socialdemokraterna för att man vill vara med och betala skatt och bidra till samhället och genom att engagera sig.
Håkan Johanssons bild av att utbildade personer med anställning inte söker sig till Vänsterpartiet stämmer inte riktigt. I alla fall om man ska tro kandidaternas medellön på 342 807 kronor i Piteå. Ordförande Brith Fäldt är den som tjänade mest, 549 741 kronor. Även partikollegorna Lars Vikström, Anna Bergström och Ann-Charlotte Oscarsson-Hansson ligger över en halv miljon kronor per år.
– Vi är ett parti för alla sorter. Vi har företagare, vi har välutbildade, vi har lågutbildade. Den lista vi presenterar i det här valet det visar upp en bred bild av hur samhället ser ut, säger Brith Fäldt.
Hur ser du på Håkan Johanssons uttalande?
– Det är så plumpt och visar bara på hans klassförakt. Han försöker ofta göra sig rolig på vår bekostnad, men vi sjunker inte ned i sandlådan tillsammans med honom.
Sverigedemokraternas kandidater tjänar allra minst. Genomsnittslönen är 217 117 kronor.
– Förklaringen är att vi till största del består av vanligt folk. Hälften av våra kandidater är pensionärer, tre av dem är kvinnor som har väldigt låga pensioner. Min fru (förstanamnet Elin Håkansson) är vårdbiträde så hon har inte heller någon hög lön och jobbar dessutom deltid, säger Robert Håkansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Piteå och den som tjänade mest av alla SD-kandidater i Piteå förra året, 457 159 kronor.
Är det här något som syns i politiken?
– Det gör det. Eftersom vi har vårdbiträden som dessutom jobbar i äldrevården i Piteå kommer naturligtvis erfarenheter att dras därifrån om hur äldrevårdens personal har det och hur det fungerar med vikarier och arbetsmiljö i kommunen. När det gäller pensionärer är det samma sak. De har en klar beskrivning av hur kommunen fungerar för äldre medborgare.
Den SD-kandidat som tjänade minst är partiets tredjenamn i Piteå, Magnus Häggblad, Han hade en inkomst av tjänst på 48 982 kronor under 2017. Av det utgör största delen, 36 053 kronor, arvoden och ersättningar från politiska uppdrag i kommunen och regionen.
– Jag är inte insatt i hans ekonomi, säger Robert Håkansson.
PT har sökt Magnus Häggblad.