Moderaterna gör en bussturné i Norrland för att diskutera problem och politiska lösningar för den pågående nyindustrialiseringen i norra Sverige. I måndags stannade bussen till i Piteå och resenärerna passade på att knacka dörr efter Lidgatan tillsammans med lokala kommunpolitiker.
– Under de här veckorna i april och över valborg knackar vi dörr över hela landet och nu är det Piteås tur. Att prata med väljare och ge dem chansen att ställa frågor är en ovärderlig del av valrörelsen, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna.
Moderaternas närings- och energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin var på plats för att möta Piteåborna.
– Om nyindustrialiseringen ska bli verklighet krävs det att Sverige skalar upp sin elproduktion på ett sätt som vi inte har sett sedan den stora kärnkraftsutbyggnaden i Sverige på 70- och 80-talet, säger han.
Enligt Carl-Oskar Bohlin krävs en omfattande kärnkraftsutbyggnad för att möta elbehovet i norr.
– I dag exporteras 21 terawattimmar till södra Sverige. Om vi ska kunna genomföra den här omställningen av samhället utan att samtidigt få väsentligt högre elpriser då måste vi börja bygga ny planerbar elproduktion. Mest akut är behovet i södra Sverige men vi kommer förmodligen att behöva bygga även här vad det lider.
Industrin vill ha grön energi för att etablera sig. Kommer de hålla med om att kärnkraften är grön?
– Jag tror att de kommer att hålla med om att de behöver ha koldioxidfri el dygnets alla timmar, årets alla dagar och att den ska vara rimligt prissatt.
Carl-Oskar Bohlin säger att Moderaterna är positiva till vindkraftsutbyggnad, men att Sverige som land behöver fokusera på kärnkraft.
– Alla kraftslag är bra, men för att kunna tillgodogöra oss den vindkraft som bland annat produceras i Piteå i dag behöver vi mer planerbar elproduktion.
Hur ser ni på att bygga vattenkraft i de outbyggda älvarna?
– Vi har inga sådana planer. De håller mycket stora naturvärden och då tror vi att det är bättre att satsa på små modulära kärnkraftsreaktorer. Däremot är vi för effektiviseringar av den vattenkraft vi har och framförallt är det viktigt att vi inte går i den rakt motsatta riktningen som regeringen nu håller på att ta Sverige.
Han syftar på omprövningen av landets vattenkraftsverksamheter som Moderaterna nu vill pausa.
– Man bedömer att det kommer leda till ett stort produktionsbortfall från vattenkraften och i den säkerhetspolitiska situation Sverige och världen befinner sig i nu har vi inte råd att tappa en enda kilowattimme.
En stor del av den vindkraft som produceras i norra Sverige ägs och kontrolleras av det statliga kinesiska energibolaget China General Nuclear Power Corporation (CGN). Bland annat äger bolaget 75 procent av de 179 vindkraftverken i Markbygden Ett. Något som Carl-Oskar Bohlin ser som "ytterst problematiskt."
– Vi bör inte ha en ordning där länder vars säkerhetspolitiska utgångspunkter vi inte delar har inflytande över samhällsviktig infrastruktur i Sverige. Världen har på ett väldigt plågsamt sätt fått lära sig vad det innebär att vara beroende av rysk gas. Det försöker Europa ta sig ur nu, vilket är väldigt svårt. Vi ska inte göra samma misstag kopplat till kinesiskt inflytande över svensk energiproduktion.