”Mode måste få vara kul”

Byt kläder med vänner istället för att handla nytt. Shoppa loss, men gör det i en second hand-butik.

Hyrsmycken. Johanna Nilssons egen kollektion av smycken går att både köpa och hyra.

Hyrsmycken. Johanna Nilssons egen kollektion av smycken går att både köpa och hyra.

Foto: Ulrika Lindgren

PITEÅ2016-12-17 06:00

Mode ska få vara kul. Det är designern Johanna Nilsson bergfast övertygad om. Utan variationer i garderoben skulle hennes liv vara ofantligt mycket tråkigare.

Därför vill hon peppa och inspirera när hon är ute och föreläser, inte komma med pekpinnar som ger dåligt samvete.

Men det är ett faktum att klädkonsumtionen i Sverige ökade med 50 procent mellan åren 2000 och 2010, och att modeindustrin har en mörk baksida med miljöproblem och dåliga arbetsvillkor.

I september släppte Johanna Nilsson och kollegan Jennie Johansson boken "Slow fashion". Den ska vägleda modeälskare, och för all del alla som använder kläder, till ett mer miljövänligt och hållbart sätt att konsumera.

.

Johanna Nilsson besökte Piteå nyligen och föreläste på Pensionatet i Piteå, där hennes kollektion av smycken säljs.

– Det går inte att bli hundra procent miljövänlig när det gäller kläder, säger hon. Det är helt enkelt omöjligt av praktiska och tekniska skäl. Men det går att bli bättre.

Som en följd av all klädshopping slänger svenskarna stora mängder textiler varje år. Omsättningen i garderoberna är hög.

– Man kanske tycker att man fyndar när man köper en tröja på rea för 50 kronor. Men efter att ha använt den två gånger är den inte så rolig längre och den tappar formen i tvätten.

Tröjan åker till återvinning eller kastas i soporna. I bästa fall får Myrorna eller någon annan inrättning ta hand om den.

.

– Men kläder med dålig kvalité säljs oftast inte vidare. De blir trasor eller bränns.

Det är dåligt, både för miljön och ens egen ekonomi och ett beteende Johanna Nilsson vill ändra på. Hon vill uppmana till att köpa med större eftertänksamhet och mer kvalitetsmedvetet. Att räkna på kostnad per användningstillfälle är ett sätt att få upp ögonen för sina köpvanor.

– Den billiga tröjan kostar 25 kronor per användning. En dyrare av bättre kvalité kanske 10 kronor. Köper du ett plagg, oavsett pris, som du vill ha länge har du handlat hållbart.

.

Där billiga kläder produceras är lönerna ofta under existensminimum. Som enskild konsument går det att göra skillnad, menar Johanna.

– Det du lägger dina pengar på växer. Och det du avstår krymper. Så enkelt är det.

Johannas råd är konkreta:

Hitta eller ordna klädbytardagar, köp second hand, laga och vädra istället för att slänga och tvätta – så håller kläderna längre. Tänk efter flera gånger innan du spontanshoppar, välj bara det du verkligen, verkligen vill ha.

Med sin egen smyckeskollektion tar Johanna N ett ytterligare steg. Smyckena går både att köpa och att hyra.

– Det är ett koncept som dyker upp lite här och där i branschen. Jag vill försöka leva som jag lär.

Slow fashion = hållbart mode

* Slow fashion är en reaktion mot hög konsumtion och ett begrepp som handlar om en större medvetenhet och en prioritering när det kommer till att handla mode.

* Målsättningen är inte att folk ska sluta shoppa, däremot att lära sig mer om hur kläder produceras och vad som är kvalité. Saker som kan förändra ens köpbeteende.

* Johanna Nilsson är en av landets mest aktiva företrädare för rörelsen. Hennes tankar och kunskap går att ta del av på hennes hemsida: slowfashion.nu och slowfashionuppropet.se. På instagram, facebook mm heter hon johannanswe.

* Johanna samarbetar bland annat i kampanjen #Fairagenda med den ideella föreningen Fair Action.

.

Johannas och Jennies sju vägar mot bättre klädval:

1. Sakta ner. Handla mindre, välj noga.

2. Tänk efter. Hur tillverkas de kläder du väljer? Leta information.

3. Uppskatta bra kvalitet.

4. Handla tidlöst och långsiktigt. Vackra ting fortsätter ofta att vara vackra.

5. Välj lokalproducerat, hållbart och second hand.

6. Ta hand om kläderna. Vädra, laga, putsa.

7. Hylla den personliga stilen. Ju bättre du vet vad du trivs i, desto färre felköp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om