Videon är inte längre tillgänglig
Kan eleverna lära sig bättre med hjälp av en mobiltelefon? Genom projektet Mobile Learning som för elevernas del drog igång på Strömbackaskolan i går ska just bland annat detta undersökas.
- Vi släpper in ny teknik i undervisningen, nya vägar att få studierna att fungera bättre, säger Hans Johansson, matte- och samhällslärare i det berörda lärarlaget.
Han menar att tekniken ger honom helt andra möjligheter som lärare, att i exempelvis samhällskunskapen låta eleverna få se ett tv-program på internet och sedan diskutera det.
Många möjligheter
Dagens avancerade mobiltelefoner gör det möjligt att dokumentera genom att ta egna bilder och filma, man kan söka information på internet, mejla, skicka sms eller skicka ett meddelande som en ljudfil.
Hans Johansson menar att många elever redan har möjlighet att göra allt detta, men i och med projektet får nu alla - både elever och personal - samma programvara som blir lättare att
hantera och gör så att alla hamnar på samma nivå.
- Målet är att förbättra elevernas studieresultat, att få ett bättre studieresultat på hela Strömbackaskolan.
Det blev nästan som julafton för eleverna på Fordons- och transportprogrammet när de fick ta emot sina mobiltelefoner: Smartphonen Samsung Galaxy i går.
Spännande
Annika Wiklund, 17 år, enda tjejen i klassen, var glad över att få byta ut sin "gamla" mobiltelefon mot en ny med många fler funktioner.
- Det ska bli spännande! Man får se om betygen blir bättre med det nya hjälpmedlet.
- Det är väl inte alla lärare som varit så positivt inställda till mobiltelefoner innan, nu blir det också enklare att nå varandra, säger Marcus Westerlund, 17 år, som redan använder sin privata mobil till att surfa, läsa e-post, vara på facebook och spela spel.
Intressant testa
- Det ska bli intressant att testa och se om mobilen verkligen fungerar i utbildningssyfte, säger Andreas Jonsson, 17 år.
Han menar att en av fördelarna (förutom att mobiltelefonen blir gratis för eleverna) är att lärarna kan skicka påminnelser via sms om man exempelvis har en inlämningsuppgift. Men det gäller givetvis att undvika att spela spel på lektionerna.
- Min förhoppning är att mobilen kan bidra till ett mer roligt lärande, säger Niclas Ekberg, utvecklingsledare/kommundoktorand och projektledare för Mobile Learning.
Han hoppas på att få se mer skapande och interaktiva elever som en följd av projektet.